Zájem byl podstatně větší, ale z kapacitních důvodů, museli být někteří plavci odmítnuti, a to i přesto, že se ve stejném termínu konalo 7. kolo Českého poháru v plavání, vysokou účast plavců to stejně neohrozilo.

Minutou ticha, se vzpomínkou na Jiřího Vachulku, trenéra, rozhodčího a především velkého nadšence plavání, který se celoživotně věnoval Plaveckému klubu Most a zakladatele mosteckých závodů, byl zahájen již 14. ročník. Stejně tak jako v loňském roce, byl přizván zástupce Magistrátu města Mostu, který dlouhodobě podporuje tuto sportovní akci a je jedním z největším sponzorů. V letošním roce se zahajovací ceremonie ujal přímo primátor města Jan Paparega.

Velká cena města Mostu v plavání.Zdroj: Plavecký klub Most

Primátor Jan Paparega (vpravo), sám velký sportovec, závody na aquadromu zahájil.

Plavecký klub Most má být na co pyšný, skvěle zorganizované závody, pěkné ceny a vysoká plavecká úroveň, je důkazem toho, že se má s čím klub opravdu chlubit.

„Bez sponzorů, rodičů, zaměstnanců Aquadromu Most, bez rozhodčích, bychom nemohli závody uskutečnit,“ říká Petr Vachulka – předseda plaveckého klubu. „Samozřejmě k vysoké kvalitě závodů přispívá i hezké zázemí Aquadromu, které umožňuje svými prostory vysokou účast a přispívá tím ke kvalitě závodů. Rádi bychom si tuto úroveň zachovali, věříme, že se nám to bude dařit a že o mostecké závody bude takový zájem, jako byl v loňském a letošním roce. Je pěkné, když můžete pozvat kluby z celé ČR a porovnat své plavecké výkony v domácím bazénu a ještě větší odměnou je, když máte k tomu zázemí. Vážím si spolupráce a podpory města a všech sponzorů, bez kterých bychom tyto závody nemohli organizovat:“ doplnil Petr Vachulka.

Plavecké výkony závodníků se na letošních závodech ukázaly v nejlepším světle, v hlavním závodě na 100 m polohový závod v nejstarší kategorii zvítězil nejlepším osobním výkonem domácí Jan Průdek v čase 1:03,00. Na stupně vítězů ho doprovodil třetí Kryštof Marášek v čase 1:04,69. Ve stejné disciplíně, ale v nejmladší kategorii zvítězil s více jak deseti vteřinovým náskokem Tobias Student v čase 1:28,87. Jan Průdek k vítězství na 100 PZ přidal ještě dvě druhá a dvě třetí místa. Kryštof Marášek k třetímu místu 100 PZ přidal vítězství na 50 m prsa v čase 0:32,05 a jedno druhé a třetí místo.

Velká cena města Mostu v plavání.Zdroj: Plavecký klub Most

Atmosféra v mosteckém bazénu při Velké ceně města Mostu.

Z děvčat se na stupně vítězů probojovaly Sára Černá, která byla druhá na 50 m motýlek a třetí na 50 m volný způsob a Valentýna Studentová druhá na 50 m prsa. Třetí místa též obsadili v nejmladší kategorii Pavlína Komínková na 50 m motýlek a Linda Marášková na 50 m prsa. Mezi ženami získala bronz Monika Novotná na 50 m prsa.

Vrcholem závodů byly štafety, kde se na druhou příčku probojovali mostečtí muži, a to na 4x50m volný způsob a polohový závod ve složení Lukáš Novotný, Kryštof Marášek, Jan Průdek a Adrien Xerxa. Děvčata se v obou štafetách postarala o nejlepší výkony v historii oddílu. Polohovou štafetu plavaly: Veronika Vopatová, Valentýna Studentová, Sára Černá a Kateřina Pospíšilová. Kraulovou potom Sára Černá, Monika Novotná, Kateřina Pospíšilová a Veronika Vopatová.

Mostečtí plavci reprezentují své město, jak se patří, přejeme jim hodně sportovních úspěchů. A ať ten 15 ročník závodů Velká cena města Mostu – memorial Jiřího Vachulky, je tak úspěšný jako ten letošní.

V současné době se naši plavci připravují na nadcházející vrchol zimní sezony. Tři plavci jedou na pohár čech, dalších sedm plavců se v uplynulých týdnech kvalifikovalo na MČR žactva a čtyři ve starším dorostu. Začátkem prosince by mělo být dobojováno a my se budeme těšit na jejich zaplavané časy a doufejme i skvělé umístění v nabité konkurenci. O všem vás budeme informovat v dalším příspěvku.

Děti z Tanečního studia Kamily Hlaváčikové zaznamenávají nebývalé úspěchy.
Liberec žije tancem, Mostečané tam sklízejí úspěchy i tituly mistrů světa!

Martin Student, Václav Veverka