Vedení klubu v čele s manažerem Rudolfem Jungem se proto rozhodlo pro výměnu trenérů. Dosavadního trenéra Tomáše Kuťku nahradil Dušan Poloz, který doposud trénoval norské mužstvo Baekkelaget Oslo a po více jak dvanácti letech se vrací zpět do Čech. Mladý trenér je zároveň členem reprezentačního týmu žen České republiky. Trenérovi Polozovi jsem položil několik otázek.

Podepsal jsi s Mostem tříletou smlouvu, je pro tebe Most výzvou?

Určitě je, jedenáct let jsem působil v zahraničí, pak dva roky ve Zlíně a opět jeden rok v Norsku. Pak jsme s reprezentačním družstvem hráli dvakrát v Mostě a ve mně začala vibrovat myšlenka, že by to tady mohlo být zajímavé. Město i vedení klubu má zájem o házenou, jsou tu fantastičtí diváci, to vše byly pozitivní faktory, které mě ovlivnily, když přišla nabídka. Nejsem trenér, který by byl ověnčen nějakými tituly a já jen doufám, že se to do budoucna změní. Naplňuje mě však pocit budování a pomáhání házenkářským družstvům, pomoci jim dosáhnout možnosti o tituly hrát. Ať už to bylo ve Zlíně, kdy zpočátku to nebylo nic moc a nakonec z toho byla medaile, tak tady v Mostě, kde hraje mladý ambiciózní tým se silným zázemím, s krásnou halou, s krásným prostředím a neopakovatelnou diváckou kulisou. Most začíná třetí sezónu v nejvyšší lize a ani jednou se zatím nedostal do play-off a zde bychom se chtěli (nechci to zakřiknout) posunout o kousek dál dopředu.

Mohl by ses mosteckým fanouškům představit z trenérského hlediska?

Pocházím ze Zlína, kde jsem také asi sedm až osm let hrál ještě tehdy Československou extraligu. Hráčskou kariéru jsem musel ukončit pro zranění. Ovšem trenérské činnosti se věnuji od svých 20-ti let, nejdříve u mládeže. Po vyléčení zranění jsem krátký čas působil jako hrající trenér v Holešově a v Bystřici pod Hostýnem. Pak jsem dostal nabídku do ženského týmu Zlína, kde jsem působil v roli asistenta trenéra a kde se seznámil se svou manželkou, společně jsme pak odcestovali do Norska, kde jsme byli 11 let. Zde jsem působil v Nordstradm Oslo u mládežnických družstev. Později jsem trénoval ženy Njaard Oslo, se kterými jsem začal ve čtvrté lize a postoupil s nimi až do extraligy. Pak jsem trénoval Follo HK Ski (cca 30 km od Osla) muže a z 2.ligy jsme postoupili do Extraligy, kde jsme v první sezóně uhráli 10. místo. Následoval návrat do Zlína, kde jsem 2 roky trénoval interligové ženy. A zpět do Norska k družstvu mužů BSK Baekkelaget Oslo, dostali jsme se do play-off z 8. místa a zde jsme přešli ještě přes dva soupeře, takže nakonec z toho bylo 6. místo.

Celek černých andělů je ve stádiu budování. Navážeš na koncepci T. Kuťky, nebo máš vlastní představu?

Samo s sebou každý trenér má vlastní filozofii budování družstva, ale také nelze vše shodit ze stolu. Spoustu věcí přebírám jak od trenéra Jirky Hanuse, který dovedl tým do interligy a spoustu věcí tu nastavil, a proto ho mám v realizačním týmu, tak od trenéra Tomáše Kuťky, který působil u celku přede mnou a s kterým jsem už měl několik hovorů. Ano, chci navázat na jeho práci. Problém u týmu vidím v nestabilitě výkonnosti, kdy dokázal porazit celek Veselí či Porubu, remizovat s Michalovcemi a na druhé straně prohrát v Jindřichově Hradci nebo v Senci. Na tom budeme muset zapracovat. V každém případě bych chtěl navázat na práci obou předchozích trenérů.

Jak bude vypadat nový realizační tým a jaké nové tváře se objeví na palubovce?

Pominu-li svou osobu, požádal jsem Jirku Hanuse, aby mi pomohl a dělal druhého trenéra. Jako vedoucí nadále zůstává Radek Maděra, kterého bych chtěl ještě trochu víc přitáhnout k týmu, dále Katka Nedomlelová jako terapeutka. Dále zde působí ještě jedna masérka, s kterou jsem ještě nebyl seznámen. V neposlední řadě mám zájem o služby Marie Kovačkové, která je duší celého týmu a ta by měla pomáhat jak nám trenérům, tak vedoucímu. A nové tváře? Část přestupů ještě není dotažena do konce. Momentálně je novou hráčkou Mostu Petra Růčková ze Zlína (spojka), děláme s brankařkou Evou Bezpalcovou (Jind. Hradec) a Michaelou Janouškovou z Písku (pravé křídlo). Pokročilejší jednání se vedou s Helenou Štěrbovou (spojka) také ze Zlína. Před třemi dny jsem se dozvěděl, že odchází Martina Crhová (do Švédska 2. liga), tak nyní musíme hledat ještě pravou spojku. Je toho víc a není vše uzavřené.

Jsi na začátku tříletého cyklu v Mostě, jsou již známy cíle družstva, nebo si je stanovíte těsně před sezónou?

Cíle družstva budou stanoveny na společném sezení s vedením klubu. V současnosti je na tento výrok dost brzká doba, neboť nejsou uzavřeny všechny přestupy. Nevíme, jak na tom budou také ostatní družstva, takže nepředbíhejme dobu. Myslím si, že se veřejnost včas dozví naše plány před začátkem soutěže. Chceme si dát i určité dílčí cíle během sezóny, aby na konečném procesu byly zainteresované všechny hráčky.

Co čeká tým v nejbližší době před začátkem WHIL ?

Momentálně jsme v periodě seznamování. Následovat bude asi tří týdenní pauza s individuálními úkoly pro hráčky, a pak už začne příprava a tréninkové zápasy. Začátkem srpna jedeme na víkend ke 3 zápasům hrát do Erfurtu (mistr Německa) Ve dnech 11. 12. srpna máme turnaj doma v Mostě, kde se představí kromě našich děvčat také , VfL Oldenburg (D), Storhamar Hanball (NOR) a Zora Olomouc. Na konci srpna nás čeká Slovácký turnaj v Hodoníně, kam přijede Astracháň, Minsk, Záhřeb, Kaunas a švédské prvoligové družstvo Skuru IF, no a 2. září začíná soutěž.

Petr Sadílek