Celkový bodový součet ze seriálu závodů, ve kterých byla klasifikována přesně stovka klubů z celého světa, mostecké plavkyně katapultoval na první příčku před ukrajinský Aqualeader Kijev a polský klub Delfinek Chodziez. Rozhodla především vyrovnanost a vysoká kvalita výkonů všech členek družstva. V celkovém hodnocení jednotlivců mezi 311 závodnicemi obsadily Karolína Dérerová 6. místo, Lucie Kolaříková 7. místo, Daniela Uhlířová 8. místo, Karolína Žižková 11. místo a Eliška Trollerová 14. místo.

Finálové kolo v turecké Antályi přineslo mosteckým plavkyním dva cenné kovy. V závodě na 50m BF vybojovala Daniela Uhlířová stříbrnou medaili časem 0:23,48. Ze stejného kovu se radovala štafeta na 4 x 100 m PP ve složení Karolína Dérerová, Eliška Trollerová, Karolína Žižková a Lucie Kolaříková. Závod v Turecku měl pro mostecké ploutve především příchuť brambor, protože ve čtyřech individuálních disciplínách obsadila mostecká děvčata 4. příčku vždy o maximálně 20 setin sekundy.

Litvínovský kapitán Michal Trávníček a chomutovský gólman Ján Laco tváří v tvář.
Jak pro body? "Musíme být produktivnější," říká litvínovský trenér Stránský

Kompletní pětice výše jmenovaných mosteckých ploutvových plavkyň se polovinu prázdnin připravovala na juniorské Mistrovství světa, které se začátkem srpna konalo v ruském Tomsku. I tady byly mostecké plavkyně velice úspěšné.

Grandiózního úspěchu zde dosáhla především Daniela Uhlířová, která si ze světového šampionátu přivezla bronzovou medaili ze smíšené štafety na 4 x 100 m BF, kterou vybojovala spolu s Terezou Chromcovou z Olomouce a dvěma plavci z oddílu Laguny Nový Jičín Jakubem Kovaříkem a Jakubem Klimparem. Celkový fantastický výkon Daniela potvrdila i v individuálním závodě na 50m BF, kde vybojovala šesté místo na světě mezi juniorkami.

Vůbec nejúspěšnějším českým závodníkem na MS juniorů byl super talent z Nového Jičína Jakub Kovařík, který se v Tomsku stal dvojnásobným světovým šampionem v disciplínách na 100 m PP a 100m RP.

Jihlavské akcie držel vysoko brankář.
Jihlava je dál noční můrou. Dvě tyčky, dvě břevna a Most padl 4:5

Pod další skvělý výsledek české výpravy na juniorském MS se podepsala trojice Karolína Dérerová, Karolína Žižková a Lucie Kolaříková, která společně s olomouckou Alžbětou Hnáthovou vybojovala ve štafetě na 4 x 200 PP páté místo, když v rozplavbách posunula hranici českého rekordu na hodnotu 6:28,75 s.

Po skončení Mistrovství světa juniorů mostecká děvčata přešla prakticky bez odpočinku ihned do přípravy na Finále světového poháru. Dosažené výsledky jsou tedy odměnou za obětované prázdniny a dobrým startovním můstkem do nadcházející sezóny 2017/2018, ve které se trojice plavkyň Karolína Dérerová, Karolína Žížková a EliškaTrollerová posune již do kategorie dospělých a bude usilovat o nominaci na světový šampionát dospělých v Srbsku. Daniela Uhlířová spolu a s Lucií Kolaříkovou budou ještě usilovat o nominaci na juniorské ME v tureckém Istanbulu.

Josef Žižka