„Ke startu nás přemluvil, i když jsme mu to zakázali, aby závodil,“ usmívá se tatínek Martin Student. Jenže jeho syn se zřejmě narodil se žábrami. Je raději v bazénu než v peřinách. Všechny lidově ukecal. „Snažíme se ho držet zpátky a nepřepínat, aby se nějak nezničil,“ dodává Student senior. Marná snaha. Malý Tobias se zamiloval do americké plavecké hvězdy Michaela Phelpse, a i když plave teprve dva roky, tak už má rychlost válečného torpéda. „Můj jediný idol je Michael Phelps. Mám jeho plakáty vyvěšené po celém pokojíčku,“ hlásí blonďatý školák a vrací se ke svým plaveckým začátkům.

Mostecký plavec Tobias Student.Zdroj: archiv Tobiase Studenta

Tobias Student chvilku před startem.

„Plavu dva roky.“

„Plavu dva roky a do bazénu mě přivedla starší sestra Valentýnka, která plave už šest let. Na tréninku se hodně soustředím na techniku plavání a dost makám. Trénuji čtyřikrát týdně,“ prozrazuje odhodlaně a vlastně přispívá do rodinné tradice – táta Martin je zkušený triatlonista, takže má k vodě blízko, sestra Valentýnka, sama plavkyně, byla u jeho prvních mokrých krůčků. Základy má tedy slušné. A sny taky…

„Rád bych se stal mistrem České republiky a až budu dospělý, chtěl bych se dostat na olympiádu a vyhrát tam,“ zasní se talent, který nedávno v Litvínově své dva starty proměnil ve dvě zlaté medaile a zaujal časem 0:34,59 minuty na kraulařské padesátce, čímž zlepšil oddílový rekord. Podobně řádil i teď v Litoměřicích, kde mezi o rok staršími závodníky vyplaval čtyři zlata a vylepšil své tři oddílové rekordy.

Mostecký plavec Tobias Student.Zdroj: archiv Tobiase Studenta

Medailová sbírka.

Pomohl trenér, který nedávno zemřel

Kde se tahle síla a odhodlání v hubeném prckovi bere? Vysvětlení, i když smutné, nabízí tatínek Martin Student. „Tobíkova talentu si všiml pan Vachulka starší a tak se mu poslední dva roky hodně věnoval. Tobík byl pro pana Vachulku hnací motor, udržoval ho při životě. Na jaře říkal, že do léta s Tobíkem překoná všechny oddílové rekordy a pak skončí. To se mu skutečně povedlo. Bohužel o prázdninách onemocněl a zemřel,“ popisuje nepříjemné letní měsíce Martin Student a pokračuje: „Byla to pro nás veliká rána. Pro Tobíka ale největší, měl pana Vachulku moc rád. Je to hlavně jeho práce, že Tobík je tam, kde je.“

Odpočinek rovná se pohádky

Malý Tobias není jen plavecký talent, ale pořád i malý obyčejný kluk. Umí odpočívat a umí si to taky patřičně užít. Jako většina dětí miluje čokoládu. „A taky špagety s kečupem. K tomu nejraději piju vodu a někdy ovocné džusy. Rád odpočívám v pokojíčku a koukám na pohádky. Také často chodím ven hrát fotbal nebo skákat na trampolíně,“ poukazuje na své aktivity, které mají daleko k vodě.