Premiéra. Nejen pro Českou republiku. Ale také velká novinka pro celý mountainbikový svět díky trati, která vznikla v areálu sjezdovky na jablonecké Dobré Vodě. Jde o trať nevídaných rozměrů, svou náročností předčí i ty nejtěžší světové tratě. Do Jablonce míří štičky tohoto sportovního odvětví i řada nejen českých fanoušků extrémních sjezdů.

Závod startuje dnes odpoledne, ale už v pátek tu probíhaly tréninky. Na areálu se podepsaly přívalové pondělní deště. „Odplavily několik tater zeminy na spodním skoku. Přišel jsem a stál po kolena v bahně," potvrdil Jablonečan Tomáš Slavík, nejen jako jezdec, ale především jako organizátor celého víkendového podniku.

Díky šedesátce dobrovolníků, kteří přišli na výzvu na sociálních sítích v úterý a ve středu pomáhat, vznikla paradoxně podle Slavíka ještě lepší trať. Před dešti byla už velmi suchá, teď je podle jeho slov úplně perfektní.

„Je šílená, je to neporovnatelné s jakoukoliv z nynější fourcrossových tratí, co se týče odlišnosti. Paradoxně i když je opravdu náročná technicky, tak je poměrně bezpečná," uvedl jeden z jedců. Dráha má prvky, které nebyly nikdy při závodech vyzkoušeny.

Zdroj: Youtube

Tomáš Slavík. (Mistr světa 2010) JBC 4X Revelations - závody fourcross na Dobré Vodě.

Celou trať sestavil Tomáš Slavík. Mistr světa. Bude to její premiéra. Wallride (4×12 m dřevená stěna, úhel 90 stupňů) a lesní sekce budou asi nejzajímavějšími úseky. Trať je neskutečně rychlá a má spoustu variant na předjíždění. Má autor tratě a závodník v jedné osobě nějakou výhodu, když trasu zná? I když jí jedete po sto padesáté, může překvapit.

Tak velký podnik 
v Jablonci?

Je to skvělé. Dostali jsme příležitost jej uspořádat už po jednom roce, a na závod světového poháru se čeká řada let. Poslali jsme fotky a projekt bikeparku a vyšlo to. Moc mě těší i reference od jezdců.

Je tu světová špička?

Určitě. Jsou tu nejlepší, kteří jedou závody světové série. Nechtějí ztratit body. Je to jeden z pěti závodů, ze kterých vzejde světový šampion.

Závod bude divácky atraktivní, pamatovali jste na bezpečnost a přitom dobrý výhled?

Máme bezpečnostní kritéria a celá trať je „omlíkovaná". Diváci jsou od tratě přibližně pět metrů. Jezdci mají svoje vlastní branky, takže se neohlížejí, kde je vytyčena zóna pro diváky. Jinak samozřejmě ploty a bandáže. myslím, že by se nemělo nic stát. Pro jezdce i diváky co nejbezpečnější.

Co vy a trať?

Jsme na ní téměř každý den. Takže jí mám hodně najetou, ale je náročná. Zřejmě nejnáročnější na ní je povrch. Při teplém počasí se strašně kluzký a nevyzpytatelný, takže i když trať jedu po stopadesáté, tak mě na ní vždy něco překvapí.

Není to nefér? Vy máte najeto a ostatní ne.

Je to určitá část výhody, ale tady se bavíme o profíkách, kteří mají trať najetou během deseti jízd. Tam už jsou ty rozdíly velmi minimální.

Felix Beckeman. JBC 4X Revelations - závody fourcross na Dobré Vodě.

Felix Beckeman

Už jsem byl na Jablonecku několikrát i v zimě, na závodech v Liberci. Přijel jsem i v létě a letos na jaře jsme s Tomášem, jako týmovým kolegou, celkově testovali trať. Podle poznatků jsme ji i trochu upravovali. Je moc pěkná a je především něco jiného, než je běžné. Místo, město i Česká republika se mi velmi líbí. Navíc jsem vášnivý rybář a na jablonecké přehradě jsme s Tomášem chytali i kapry. To je pro mne velká novinka a byl jsem nadšený. Pochopitelně, že se ale nejvíce těším na závod.

Katy Crud. JBC 4X Revelations - závody fourcross na Dobré Vodě.

Katy Crud

Jak říkal Michal, trať je hodně odlišná od zvyklostí. Skoro se na ní nešlape, jak je prudká. Je to čistě jenom o brzdění. Na to nejsem zvyklá, ale budu se s tím snažit vypořádat. Uvidíme v páteční večerní kvalifikaci, která určí pořadí do sobotního závodu (výsledky kvalifikace byly známy po uzávěrce listu – pozn. red.). Chci do toho jít naplno a doufám, že to vyjde bez problémů. Jablonec jako město se mi velmi líbí. I umístění tratě na Dobré Vodě je výborné jak na fotky, tak na záběry. Už samo o sobě je to velmi krásné místo.

Scott Beaumont. JBC 4X Revelations - závody fourcross na Dobré Vodě.

Scott Beaumont

(Pětatřicetiletý Brit je dvojnásobný medailista na mistrovství Evropy MTB – 2001 bronz v dual slalomu; 2006 stříbro ve fourcrossu – a mistr světa 1996 v juniorech MTB. V roce 2000 skončil na páté pozici světového poháru. Je nejstarší účastník jabloneckých závodů a podle pořadatelů klání i horký favorit na finálovou jízdu a přední umístění).

Opakuji to, co ostatní, trať je úplně odlišná. Mnohem rychlejší, prudší a větší. Také má více úseků vhodných na předjíždění. Tato trať se jmenuje Revelation, tedy odhalení něčeho nového. Po diskusi se řadou dalších jezdců jsem přesvědčen, že toto je budoucnost fourcrossu. Na zbytku světových tratí po uskutečnění tohoto projektu se budou snažit jablonecký areál napodobovat. Je to opravdu výjimečná věc. Není to názor nás tady pěti lidí ale celé komunity.

Michal Maroši. JBC 4X Revelations - závody fourcross na Dobré Vodě.

Michal Maroši

Závod tady v Jablonci je jedinečná věc a pro celý fourcross velkým přínosem. Trať, kterou Tomáš vybudoval svýma vlastníma rukama spolu s kluky z JBC, má parametry nejen světového poháru ale posouvá veškeré hranice mnohem dál. Je to v podstatě trať, se kterou jsme doposud neměli moc velké zkušenosti. Změní všechny limity. Sami uvidíte na dráze, o čem mluvím. Ty překážky, kterou jsou tam postaveny, jsou totiž tak trochu mimo realitu. Snažili jsme se s tím vypořádat a čtvrteční trénink ukázal, že tomu tak je. Co jsem slyšel ze strany ostatních jezdců, se kterými mám možnost komunikovat, tak jsou z toho všichni nadšení. Vypadá to, že nám bude přát i počasí. Určitě je lepší, když bude pětatřicet stupňů ,než když bude patnáct, pršet a foukat vítr. Účast na takových závodech, co se týče jezdců, je standardní. To znamená a holkami kolem stovky. Myslím, že se můžeme těšit na velkou show. A doufám, že i na velkou účast diváků.

Pozvánka ZDE

Zdroj: Youtube

Program - Sobota 3. srpna

15:00 – 16:30 oficiální trénink

16:30 – 16:55 podpisovky jezdců, Skullcandy a GoPro facebook soutěž

17:00 – 17:20 zahajovací ceremoniál, představení jezdců (začátek přímého přenosu na internetu)

17:25 – 19:00 JBC 4X Revelations – závod

19:15 – 19:45 vyhlášení vítězů (konec přímého přenosu)

20:00 – ??:?? MOD afterparty powered by Jagermeister (Pipes and Pints, DJ Mosaken, Fuel girls)