Jak jste se skončenou sezonou spokojený? Čekal jste od sebe více, nebo vás výsledky těší?

Na všech závodech série Ironman 70.3 jsem dokončil v TOP 10, takže jsem nadmíru spokojený. Na první rok mezi profesionály, bych řekl slušný výkon. Na Evropana jsem začal závodit vcelku brzo – v březnu na OH triatlonu v Mooloolabě (Austrálie). Poté první velký start v PRO v květnu ve Vietnamu 8. místo, Cebu Filipíny 9. místo, Bintan Indonézie 6. místo, Xiamen Čína 7. místo, Phuket Thajsko 8. místo. Do toho dva závody v Austrálii 8. místo a 2. místo a jeden závod v ČR, Palava Race, který se mi nepovedl dle mých představ – 5. místo. Oblíbil jsem si závody v Asii. Obzvláště ty, co pořádá organizace Sunrise Event. Každému závody v takových podmínkách nevyhovují. Je to úplně jiný závod, než v Evropě. Trvalo mi pár závodů, než jsem zjistil, jak se v Asii závodí, ale stále mě dost věcí dokáže překvapit.

Když srovnáte vaše dřívější amatérské závodění a teď to mezi profesionály, tak v čem je pro vás největší rozdíl? Cítíte někde rezervy?

Rezervy mám ve všech disciplínách. Nejvíce na plavání, které do dalších závodů budu muset hodně zlepšit a poté cyklistika, kde mi chybí síla. Když se mi podaří vylézt v prvním balíku na plavání, tak se můžeme bavit o výsledcích v TOP 6. Mám radost ze všech závodů, na kterých jsem byl. Kdybych mohl doporučit nádherný exotický závod, tak doporučím Ironman 70.3 Cebu, FIlipíny. Kombinace kvalitní organizace od Sunrise Event a opravdu neskutečné atmosféry, kdy na každém metru trati byl minimálně jeden fanoušek. To bylo něco neskutečného. Jen díky fanouškům podél trati jsem tento závod dokončil. Byl jsem opravdu na hranici prvního nedokončeného závodu v kariéře.

Triatlonista Jakub Langhammer.Zdroj: archiv J. Langhammera

Jakub Langhammer při závodu v Thajsku. Foto: www.asiatri.com

Na co se chcete v přípravě a nové sezoně zaměřit? Co bude v té další sezoně váš cíl?

Dám si pár týdnů volno od tréninků a budu muset hodně pracovat, abych si udržel místo v práci. Moc se jim nelíbí moje “dovolené” – jak oni říkají. Chtěl bych se ve dnech volna podívat po Austrálii. S přítelkyní jsme tu už více jak rok a nejdále jsme byli na 300 km vzdáleném Gold Coastu. A k přípravě: To je otázka spíše na trenéra. Každopádně od loňského roku je moje “zimní” příprava hodně teplá. Je hodně náročné najíždět kilometry v brutálním vedru, plavat dlouhé tréninky ve vařícím bazénu a o běhu ani nemluvím. Každopádně lepší, než se psychicky týrat na trenažéru, běhat v mrazech a plavat v uzavřeném bazénu. V tomto období je v Austrálii hlavní závodní období, takže je dost náročné, udržet se v nízkých intenzitách a neblbnout s ostatními.

Asi je brzy se ptát, ale už máte v hlavě nějaký itinerář závodů, které byste chtěl absolvovat?

Musím všechno probrat s trenérem Jardou Hýzlem. Nejspíše to vidím na Ironman 70.3 Vietnam, ale to mluvím hodně dopředu. Láká mě i nový závod Ironman 70.3 Davao – Filipíny. Primárně si budu vybírat závody pořádané Sunrise Event.

Cestovatelská sezona J. L. a skvělá přítelkyně

Triatlonista Jakub Langhammer.Zdroj: archiv J. Langhammera

Jakub Langhammer po plavecké části závodu v Thajsku. Foto: www.asiatri.com

Jakub Langhammer celkem letěl na 6 závodů, navštívil 9 zemí, strávil čistých 122 hodin v letadle, celkem přistál a vzlétl 21 krát a v součtu nalétal více jak 80 tisíc kilometrů, takže vpodstatě dvakrát obletěl zemi. 

Hodně mu pomáhá také přítelkyně Tereza, která s ním v Austrálii žije.

„Stále musím chodit do práce a vydělávat si na cestování a obživu. S tím mi hodně pomáhá přítelkyně, která je až moc tolerantní a místo nehtů, kadeřníka či kosmetiky se mnou sdílí moje sny a pomáhá s tím, abych mohl cestovat a závodit po světě. Nebýt Austrálie, tak nikdy nezávodím za profi a nikdy se za rok nedostanu do tolika nádherných zemí. Na práci si nemohu úplně stěžovat. Pracuji v prázdninovém rezortu, kde dělám takového údržbáře a občas odskočím uklidit nějaký ten pokoj po hostech. Pracuji minimálně čtyři dny v týdnu. Pro tuhle práci jsem v ČR nestudoval 11,5 roku, ale kde jinde se za 4 dny práce dokážete uživit, dělat triatlon a ještě ušetřit na závodní dovolenou,“ vysvětluje Jakub Langhammer.