„Ani mě tady nemuseli moc přemlouvat,“ usmívala se včera Janoušková pár minut před odjezdem na Hanou. Působila spokojeně. Aby ne, nepřišla do neznámého prostředí.

„Hrála jsem se spoustou holek tady – Markéta Jeřábková, Míša Borovská, Evička Bezpalcová, Petra Maňáková, Domča Müllnerová, ježiš těch tady je. Nejdu do neznámého prostředí, mám tady spoustu kamarádek a hrozně jsem se na ně těšila. Budeme chodit na kafíčka,“ plánuje pětadvacetiletá házenkářka.

Janoušková pamatuje v Mostě nejvýraznější éru za trenéra Dušana Poloze, kdy tým vyhrál interligu, český titul, domácí pohár i evropský Challenge Cup. Patřila k oporám. Před odchodem do prvoligového německého Leverkusenu hrála pod Hněvínem tři roky. Teď bude navazovat. Co jí k návratu vedlo?

„Dva roky jsem byla v první lize v Leverkusenu, ale nevzpomínám na to nějak ráda, protože jsem moc nehrála. Pak jsem odešla do druhé ligy do Beyeröhderu a tam jsem si zahrála docela dost, ale svazovala mě samota. Byla jsem v Německu sama, klub není profesionální, takže jsem mimo tréninků neměla s kým trávit čas. Neměla jsem moc co dělat. Chtěla jsem pracovat, ale klub nebyl schopný mi nic zařídit. To celkově rozhodlo, že jsem se chtěla vrátit do Čech,“ vysvětluje nová posila Černých andělů, která ještě v sobotu hrála zápas v Německu. Poslední půl rok byla hodně vytížená.

Mostecká kanonárka a reprezentantka Markéta Jeřábková.
Zora hodně kousala! Andělé s novými posilami na Hané nakonec slavili

„Měla jsem šedesát minut za zápas, protože jsem byla v týmu jediné pravé křídlo. To jsem si sebevědomí zase trochu zvedla,“ usmívá se. Jenže v Mostě jí čeká jiná úloha – bude nastupovat na pravé spojce.

„Už na tom v tréninku pracujeme. Nejtěžší na tom bude se naučit nové signály. Na spojce jsem totiž nikdy nehrála. Je to pro mě velká změna, všechno je jinak a když to přeženu, tak na spojce tu hru de facto tvoříte. Je to pro mě hodně jiné a budu se do toho dostávat postupně,“ je Janouškové jasné, že „přestavba“ nebude za týden. Rozšíří teď nová zkušená posila Černých andělů svou sbírku mosteckých trofejí?

Co ještě řekla:

O Německu: „Německo mi kromě házené dalo dost, například umím jazyk. V tréninku Němky jedou na sto padesát procent, moc to nevypouští. Trénovaly jsme dopoledne i odpoledne. I když jsem nehrála, tak jsem si z toho odnesla hodně.“

O Mostu: "Most je pro mě srdeční záležitost. Věděla jsem, že když se budu vracet ze zahraničí do Čech, tak jedině do Mostu. Jsou tady k házené vytvořené skvělé podmínky. V tom je Most jedinečný."

O kariéře: "Chtěla bych si najít práci. Házenou nemám na celý život. Jestli ještě přemýšlím o zahraničí? Nepřemýšlím, myslím, že kariéru zakončím tady."