Ženská reprezentace zavítá v sobotu do Mostu, kde se utká s národním týmem Islandu o vstupenku na mistrovství světa. A úspěch je na dosah. Do barážové odvety půjdou Češky s luxusním dvanáctigólovým náskokem, který by měly přetavit v kýžený postup na světový šampionát poprvé po deseti letech.

„Neřekl bych, že už je rozhodnuto. Pořád ještě máme před sebou šedesát minut práce," rozpovídal se asistent trenéra Dušan Poloz během návratu z Islandu při mezipřistání v Helsinkách.

Do zatopeného Česka dorazila výprava v pondělí v podvečer, z Prahy se následně přesunula do mosteckého hotelu Širák. „Záplavy jsme sledovali a některé holky z Písku jsou v tom přímo zainteresované. Viděli jsme záběry z Prahy a máme z toho obavy, ale snad všechno proběhne tak, jak má," svěřil se kouč.

Češky si přivezly ze země ohně a ledu vysoké vítězství 29:17. Tak drtivou převahu mostecký lodivod nečekal. „Věděli jsme, že Island není jednoduchý soupeř a měli jsme obavy, že to bude vyrovnanější. Naše holky prostě podaly excelentní výkon. Tým ukázal obrovskou vnitřní sílu," chválil pyšný Poloz.

Hráčkám přinesl štěstí nový talisman brambora „Bohuna". „Bohunku bereme s sebou i do Mostu," ujisti Poloz. „Ještě s námi byla nějaká Jarmila, ale ta uhnila," smál se. „Holky si rády hrají, takže máme o zábavu postaráno."

Přestože mají Češky postup na prosincový šampionát v Srbsku na dosah ruky, nechtějí v odvetě ponechat nic náhodě. „Chceme vyhrát i kvůli koeficientu a lepšímu nasazení při losu. Je důležité, abychom k tomu přistoupili tak, jak máme. Náš tým v čele s (trenérem) Honzou Bašným je natolik vyspělý, že nás nezklame," věří Poloz.

Mostecký trenér dovedl letos Baník ke třem klubovým trofejím a teď se těší, že ve své hale oslaví další velké vítězství. „Až si říkám, že je toho nějak podezřele moc," culil se Poloz. „V Mostě jsem letos zažil spoustu krásných momentů a doufám, že další ještě zažiji. Je to obohacující a příjemné. Užívám si to."

Pokud národní tým nepropadne, postoupí na druhou velkou akci po sobě. Loni v prosinci si zahrál rovněž v Srbsku na evropském šampionátu. „Byla by to nádhera. Je to ukázka velké stability výkonů ženské házené. Ale nechci to zakřiknout."