Mladý Ládík Smolík je sice malý génius, ale ve škole je poněkud líný. Takže i když zrovna začínají prázdniny, kvůli špatným známkám dostane domácí vězení! Jenže nebyl by to geniální Ládínek, aby si nedokázal poradit. Z harampádí, které má po ruce, sestrojí nafukovací vesmírnou loď, pojmenuje ji Gulliver 5 a tajně vyráží za dobrodružstvím. Na cestách ho provází pes Zorro, kterého Ládínek pro jistotu naučil mluvit. Společně objevují podivuhodné planety, kde roboti zotročili lidstvo, nad vším vládne hudba, všechno se odehrává jako v detektivce nebo kde je všechno pod vodou… Zatímco si někde lítá, Smolíkovi si říkají, co tam to ten Ládík zase vyvádí, a vždycky je napadne to samé: co by? Vždyť má domácí vězení a je zavřený u sebe v pokoji.

Rodina Smolíkových předběhla dobu a stala se absolutním kultem. Její podivuhodná dobrodružství mají hodně společného nejen se Simpsonovými a baví dodnes. Dříve než celý svět poznal seriály Simpsonovi a Griffinovi, ovládli televizní obrazovky Smolíkovi. Rodinka, která se v mnohém podobá svým vzdáleným příbuzným ze Springfieldu a Quahogu, se zrodila na začátku 70. let v Maďarsku.

První seriál Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy vznikal primárně pro dospělé diváky. Je to tak satirická a zábavná podívaná plná narážek na společenské neřesti, že když Smolíkovi dorazili do totalitního Československa, komunistická vláda zakázala některé díly vysílat. Z jiných se musely vystřihnout ideologicky ošemetné scény. Ale i tak se Smolíkovi okamžitě stali kultem. A jsou jím dodnes.

Ještě vtipnější Smolíkovi
Na Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy o něco později navázaly dva další seriály. Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka a Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy si udržely stejně kultovní oblibu. Příhody rodinky, která se maďarsky jmenuje Mézga, dnes mají nostalgickou atmosféru a o to jsou vtipnější.

Náhoda?
Zároveň jsou zajímavě nadčasové. Pepa Smolík je stejně neschopný, přihlouplý a obtloustlý jako Homer Simpson nebo Peter Griffin. Ládík je stejně geniální dítě jako ďábelské mimino Stewie. Sourozenci Smolíkovi se hašteří stejně jako sourozenci Simpsonovi. A Zorro je stejně jako Brian mluvící pes. Je to podivuhodné? Takoví jsou Smolíkovi!

Zajímavosti:
Maďarský animovaný seriál o kultovní rodince Smolíkových měl premiéru v roce 1973.

Seriál má celkem 13 dílů. 

Seriál volně navazuje na Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy z roku 1970.

Na Podivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka volně navazuje další animovaný seriál Podivuhodné prázdniny rodiny Smolíkovy z roku 1980.

Smolíkovi jsou kultovními hrdiny, kteří mají dodnes fanoušky nejen v Maďarsku, ale také v České republice, na Slovensku, v Bulharsku, Rumunsku, Itálii, Nizozemsku, Německu a dalších zemích.

Seriály s rodinkou Smolíkových vznikaly podobně jako Simpsonovi nebo Griffinovi primárně pro dospělé diváky. Proto jsou satirické a plné narážek na lidské a společenské neřesti.

V roce 2005 se začalo pracovat na novém seriálu, ve kterém se rodina Smolíkových měla potýkat s počítači a internetem. Ale kvůli nedostatečnému financování nakonec seriál nevznikl.

Postavy:


Vladimír Smolík
Malý kluk přezdívaný Ládík je geniálním dítětem, který překvapuje všechny svými vynálezy. Sestru moc nemusí a pořád se s ní hašteří.

Zorro
Pes a Ládíkův nejlepší přítel se díky němu naučil mluvit, takže je dokonalým společníkem na podivuhodných cestách.

Pepa Smolík
Ládíkův otec je hloupý, neschopný, otylý a nic se mu nedaří. Je předchůdcem Homera Simpsona.

Gábi Smolíková
Ládíkova matka je ve skutečnosti hlavou rodiny, i když není o mnoho chytřejší než její manžel. Bývá nešťastná z toho, za koho se to provdala.

Týna Smolíková
Ládíkova sestra je náctiletá dívka s vlastními, mnohem důležitějšími starostmi. Bratra moc nemusí a pořád se s ním hašteří.