Vše se odehrálo během několika vteřin. Žena napřáhla ruku, ve které držela klacek, k hodu. Nedočkavý pitbulteriér však po klacíku skočil a stiskl. Zároveň ale i s prstem.

Držel ze všech sil

„Pes chtěl co nejrychleji dostat svou kořist, tedy jeho hračku. Ruka paní tam byla, jak se říká, navíc. Poté v něm převládl kořistnický pud nad poslušností, proto nereagoval na povel a ze všech sil držel," vysvětlil chování zvířete psovod Městské policie v Litvínově Pavel Zícha, který nakonec odborně zasáhl a ženě pomohl.

Pes ukazováček své majitelky stiskl tak nešťastně, že při zbrklém pohybu hrozila jeho amputace. Celou situaci sledovali lidé, kteří však nedokázali zasáhnout. Přivolali na místo policisty. „Tito policisté také jen přihlíželi této vypjaté situaci. Je pravda, že se snažili přivolat pomoc. Říkala jsem si, jak asi tohle dopadne. Měla jsem velký strach o tu ženu, která měla obrovské bolesti," uvedla v dopise pro starostu Litvínova svědkyně události Pavla Jarošová. V textu vyjadřovala obdiv nad zásahem Pavla Zíchy.

Když se odborník dostal na místo, trpěla žena dlouhých patnáct minut.

Psovod nejprve kladl zraněné na srdce, že nesmí s rukou škubnout, jinak o prst přijde. „K psovi jsem přistupoval maximálně v klidu, mluvil jsem k němu vlídným hlasem a okamžitě jsem ho začal hladit, abych ho uklidnil. Kdyby se toto nepodařilo a pes by znervózněl, mohl by začít s rukou škubat," popsal svůj zákrok psovod. „Poté jsem psa pravou rukou uchopil pod krkem, třemi prsty nahmatal ohryzek a začal ho přidušovat, abych docílil uvolnění stisku s nejmenším možným poškozením. Toto se mi s vypětím všech sil po krátké době povedlo. Stisk byl opravdu velký," dodal k úspěšnému konci svého zásahu.

Roky zkušeností

Žena byla s těžkým zraněním převezena do nemocnice a již zklidněného psa si odvedl její manžel.

Výchovou a výcvikem psů se Pavel Zícha zabývá již osmadvacet let. Do podobných situací se dostává při své práci často, s bravurou je zvládá díky zkušenostem a výcviku.

Pavlína Nevrlá