Srdeční záchvat či selhání vzduchotechniky. To jsou jedny z mnoha příčin utonutí lidí na Barboře, největším přírodním koupališti na Teplicku. Za posledních pět let se tu utopili čtyři lidé.

LETOS JE ZATÍM KLID

„Před třemi lety se 50 metrů od břehu psí pláže topil muž. Měl srdeční záchvat. Po vytažení a několika pokusech o resuscitaci zemřel,“ vzpomněl na jednu z nešťastných událostí provozovatel pláží a kempu na Barboře Pavel Tetřev. Zmínil i utonutí potápěče v loňské sezoně. „Selhala mu automatika a došel mu vzduch. Našli ho pod hladinou.“

Letos podle provozovatele pláží k žádné tragické události nedošlo. „Zatím je klid a doufám, že to tak bude až do konce sezony. Ani moc úrazů není. Asi je to tím, že až donedávna bylo léto spíše na ryby než na koupání,“ dodal Tetřev.

Barbora je zatopený důl a plavce láká na průzračnou vodu, která je i v horkých dnech bez sinic. I proto je oblíbenou rekreační lokalitou nejen pro Tepličany, ale i lidi z Ústecka či Mostecka.

U jezera Chmelař v Úštěku.
Koupaliště v Křižanově má horší kvalitu vody. Barbora je čistá

„Protože se tady kumuluje poměrně dost lidí, tak by zde měl být k dispozici defibrilátor. Byl by v Červeném kříži nebo v restauraci Yachťák. Nejlevnější ovšem stojí až 50 tisíc korun. Podle mě by ho měl koupit Ústecký kraj,“ podotkl Tetřev.

Přístroje obnovující srdeční činnost rozmisťují zdravotníci v různých lokalitách kraje v rámci projektu Časná defibrilace, jezero Barbora však mezi nimi zatím chybí.

NEHODA V AQUACENTRU

K utonutí málem došlo v minulých dnech i v teplickém aquacentru. Pětiletý chlapec byl několik minut pod hladinou, záchranáři ho ve vážném stavu transportovali do ústecké nemocnice.

„Pacient je stále hospitalizován na jednotce intenzivní péče dětské kliniky Masarykovy nemocnice. Je připojen na plicní ventilaci a udržován v umělém spánku. Naděje na uzdravení je velmi malá,“ sdělil mluvčí Krajské zdravotní Ivo Chrástecký.

Hoch byl v bazénu s příbuznými, kteří ho v jednu chvíli nechali bez dozoru pouze se sestřenicí. Chlapec se začal topit a ztrácet vědomí. Policie prověřuje, zda nedošlo k porušení zákona, a zároveň stále hledá svědky nešťastné události. „Žádáme spoluobčany, kteří ve středu 19. července kolem 15.40 hodin navštívili teplické aquacentrum a mohli by k případu poskytn

out svědectví, aby informace sdělili kriminalistům Územního odboru Teplice buď osobně, nebo na linku 974 439 60,“ uvedl mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Loni se v Česku utopilo 181 lidí, nejméně za posledních deset let. Utonutí bylo loni příčinou 0,17 % všech úmrtí. „Například rakovina průdušek a plic byla příčinou úmrtí u 4,9 % všech zemřelých a infarkt myokardu u 4,2 %. Ve srovnání s počtem utonulých zemřelo také čtyřikrát více lidí v důsledku dopravní nehody, na otravy pak dvakrát více,“ řekla Iva Ritschelová z Českého statistického úřadu.

Ilustrační foto
Dva mladí muži z Teplicka se utopili na Klatovsku. Asi bez cizího zavinění