Litvínovská radnice připraví projekt na výstavbu velkého parkoviště v krušnohorském lese naproti Koldomu. Ve čtvrtek 31. března o tom rozhodlo zastupitelstvo. Plánovaný zábor zeleně vedle silnice Lom – Litvínov má vyřešit nedostatek parkovacích míst u největšího domu v Litvínově. Je to dobrý záměr? Ne.

Když výrostci urvou v parku větve, město hovoří o vandalství. Když město hodlá zabetonovat za 17 milionů korun kus lesa kvůli 153 autům, máme to chápat jako pomoc řidičům a veřejně prospěšnou aktivitu.

Auta jsou důležitá a musí někde stát, to nikdo nezpochybňuje. Jenže plocha vyhrazená pro parkoviště u Koldomu je v Přírodním parku Loučenská hornatina. Jistě, není to přísně chráněná rezervace a územní plán tam s parkovištěm počítá, takže záměr je legální a z pohledu majitelů aut užitečný. Ale kam se poděl udržitelný rozvoj? Že by to byla jen fráze?

Bytový objekt Koldům v Litvínově a jeho okolí. Nové parkoviště má být v lese vpravo.
Litvínov začne připravovat projekt na velké parkoviště v zeleni u Koldomu

Automobilismu nelze do nekonečna ustupovat. Obětovat mu úpatí přírodního parku není dobré. Krušné hory si po letech devastace exhalacemi přece zaslouží šetrnější zacházení. Udržitelná řešení spočívají v hledání vhodnějších parkovacích ploch navzdory vyšší ceně.

Mezi Koldomem a sportovní halou je ruina tenisového kurtu, ke kterému vede silnice. Kdyby se z kurtu udělal parkovací dům s podzemním stáním, zmizel by brownfield. Lokalita s budoucí plaveckou halou by pak byla atraktivnější. A rodiny s více auty by poplatkem za rezidentní stání přijaly odpovědnost za expanzi, která zatěžuje městský rozpočet.