Květák (a nejen ten) je teď mediální hvězdou kvůli rostoucí ceně. V obchodech je k mání za 80 korun a bude prý i za stovku. Příčin je víc, třeba sucho, vyšší náklady a teď i koronavirus, který omezil sklizeň v cizině. Bohužel Česko je na dovozu zeleniny závislé. Je to škoda. Lékaři radí jíst víc rostlin, aby ubylo infarktů a rakoviny, ale uzeniny jsou dostupnější. Zprávy, že ceny zeleniny a ovoce rostou, skepsi prohlubují. Jenže nic není tak zlé, jak vypadá.

Ano, ty obří červené papriky ze Španělska stojí i 130 korun, ale proč je kupovat, když vedle mají v bedně menší, ale chutné zelené papriky z Řecka za 49 korun. Navíc se blíží léto a pak podzim. Pěstitelé z okolních vesnic nabídnou na mosteckém trhu své čerstvé papriky a taky naše zelí, rajčata, mrkev, cibuli, celer, petržel, kedlubny, kopr, česnek, brambory, cukety, jablka, hrušky, med, ořechy, mák… V minulých letech to bylo vždy za příznivé ceny.

Když na globálním trhu dochází k výkyvům cen potravin, tradiční lokální trh nabývá na významu. Nejde jen o místní ekonomiku. Je i ekologicky šetrnější koupit si v Mostě do proutěného košíku včera sklizené hroznové víno od zahrádkáře z Litoměřicka než v plastu zabalené zvadlé kuličky ze zámoří.

Jeden malý trh velkou poptávku po zdravé výživě neuspokojí, ale je dobré ho víc využívat a podpořit regionální zemědělství. Pak třeba i toho květáku za 30 korun bude na polích víc.