Představenstvo zrušil soud, který ho označil za nelegitimní. Vyhověl tak skupince družstevníků, která žalovala manažery Krušnohoru za porušování stanov a nedemokratické praktiky. Bývalé představenstvo nařčení odmítá. Právní bitva pokračuje, a nikdo neví, jak a kdy skončí.

Družstvo je částečně paralyzované, ale není důvod k panice. Administrativa funguje, za běžný provoz zodpovídá ředitel a navenek Krušnohor zastupuje právník. Jenže tento nouzový režim nemůže v žádné obchodní korporaci trvat věčně, protože představenstvo k ní patří jako hlava k tělu. Když je největší bytové družstvo vážně nemocné, není to dobré pro nikoho – pro aktéry sporu, družstevníky, vlastníky bytů, nájemníky, firmy, banky i pro města, která musí řešit sociální bydlení a potřebují partnery. Nejde tedy jen o vnitřní problém družstva, kde se o slovo hlásí menšinová opozice.

Město Most.
Krušnohor nemá vedení. Představenstvo družstva vymazal soud

Potíže Krušnohoru, který vznikl v roce 1967, připomínají 80. léta v Československu. Kritizovaný autoritativní režim tvořený starší generací se snaží v družstvu udržet u moci s pomocí poslušné členské základny, zatímco osamocení disidenti požadují demokratizaci. Režim je označuje za třídní nepřátele, kteří chtějí lidový Krušnohor s podporou cizích mocností rozložit a získat jen pro sebe. Disidenti vládu jedné strany oslabují, ale nemají mandát ani dost příznivců pro prosazení reforem. Družstvo je v patové situaci, kterou samo neumí řešit.

Očekávaný soudní verdikt o určení jednobarevného představenstva či cizího opatrovníka může korporaci právně stabilizovat, ale uvnitř ji rozloží na spokojené vítěze a nespokojené poražené. To povede k další krizi. Bude lepší, když rivalové usednou k jednacímu stolu a zahájí společně Krušnohorskou sametovou revoluci. Při ní vytvoří dočasné smíšené představenstvo, které připraví půdu pro nové shromáždění delegátů. Bude to bolet, protože nepřátelé musejí spolupracovat, ale mírové mimosoudní řešení je cestou k celkovému ozdravění družstva.

Iveta Theuserová, členka Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.
Členka rady vlády z Mostu chce omluvu od šéfa Krušnohoru. „Ponížil mě,“ uvedla