Kdysi bohatému Mostu klesá počet obyvatel, tvrdí to aktuální radniční data. Příčinou není vyšší úmrtnost a nižší porodnost, ale vystěhovalectví. Loni město ztratilo dalších 644 lidí. Z Mostu se víc utíká od roku 1992, kdy byl se 72 658 lidmi na maximu. Teď jich má sotva 65 tisíc. Ztráta téměř osmi tisíc obyvatel během jedné generace je varováním pro budoucnost, protože zatím nic nenasvědčuje tomu, že se propad podaří zastavit. Očima dnešních čísel přestane Most v příštím století existovat. Au!

Martin VokurkaZdroj: Deník/Karel PechUvěřit statistice, že Most vymírá, není snadné. Hovoří se o růstu počtu aut, hledají se pozemky pro nové rodinné domy a stoupají výdaje na městskou policii i svoz odpadu, který za lidi platí město. Plíživý úbytek obyvatel se těžko pozná i v ulicích, kde je dav stále davem, a také na radnici, kde stále sedí 45 zastupitelů. Na zrušené školy se zapomnělo (2. ZŠ, 6. ZŠ, 9. ZŠ, 12. ZŠ, 13. ZŠ, 16. ZŠ, 17. ZŠ).

Modernistický Most byl plánován pro sto tisíc spokojených obyvatel. Sametová revoluce boom zastavila a své děti nechala na zanedbaných sídlištích s obřími veřejnými plochami, jejichž údržba zatěžuje rozpočet. Panoval názor, že morem města jsou nezaměstnanost, zločinnost, špatné ovzduší a poškozená krajina. Lidé ale utíkají dál, i když už je práce, kriminalita klesá, lépe se dýchá, školáci mají MHD zdarma a zeleň s vodou nahrazuje šachty, což stálo přes pět miliard.

Město Most.
Stěhováním ztratilo Mostecko za poslední roky přes pět tisíc lidí

Budou to vyhozené peníze, pokud se nepřestane postaru soudružsky schůzovat a nezačnou se prosazovat novátorská rozvojová řešení, třeba revitalizace sídlišť s úpravami paneláků, aby se mladí cítili v Mostě dobře, doma. Po škole se pak do lepšího bydlení rádi vrátí, protože technologie umožní práci na dálku. Nutné místní reformy, které si ve století robotiky vyžádají spolupráci rozhádané politické scény, budou bolet, ale víc bolí vidět zánik Mostu podruhé.

Bez přesvědčování zbylých obyvatel, že mohou být ve městě šťastní, vyhraje přežívání v zatuchlé rezervaci. Au!