Víkendová oslava 120. výročí vzniku MHD na Mostecku měla hořkou příchuť. Autobusy sice vozily lidi zadarmo a děti dostávaly bonbónky, ale řada spojů v Mostě opět nejela, protože chybí řidiči. Například linka 20 skončila v sobotu před 13. hodinou a pak jakoby neexistovala, i když měla lidi přepravovat až do noci. Pokud neplatí smluvní jízdní řád, komfort cestování klesá a cestující jsou zmateni, protože nemají dostatek informací o každodenních výpadcích, je krize. Akcionáři dopravního podniku by měli jednat, než bude pozdě.

MHD patří k základním veřejným službám stejně jako vodovod nebo svoz odpadů. Když neteče voda nebo v ulici páchnou přeplněné popelnice, lidem to vadí a čekají na nápravu. Ta obvykle přijde brzy. Totéž musí nastat u MHD. Agónii nelze protahovat, protože lidi potřebují jezdit do práce, k lékaři, za nákupy, sportem, kulturou, za rodinou…

MHD v Mostě. Ilustrační foto
MHD na Mostecku potřebuje řidiče. Podnik láká na benefity

V dopravním podniku probíhá kolektivní vyjednávání. Finančně podhodnocení řidiči čekají, zda mzdy porostou. Pokud se nezvýší, další řidiči na podzim odejdou za lepším a další autobusy nevyjedou. To už bude kolaps.

Akcionáři, města Most a Litvínov, musejí najít řešení. Už teď porušují plán udržitelné městské mobility, v němž se zavázali rozvíjet MHD, aby ulice nezahltila auta. Není divu, že opoziční Zelení označili současnou situaci za skandální. Cestující by volili i tvrdší slova.