Letošní květen bude ve veřejném prostoru rušnější než květny v předchozích dvou letech. Začne sezona venkovních kulturních akcí, které dlouho omezoval covid. A do toho obce zahájí v ulicích hlavní stavební investice. S tím souvisí i hluk, na který si lidé mohou stěžovat.

Zdroj: DeníkŘev aut, povyk křiklounů a kvílení sirén patří ke koloritu měst a kokrhání zase k rázu venkova. Proto když zazní něco nezvyklého, lidé víc zpozorní.

Jak žádaný je klid, ukazují dva případy, které nedávno řešili strážníci v Mostě. Jednoho muže na Velký pátek rušilo u obchodního centra Kahan hlasité polední kázání z evangelia. Přivolaná hlídka samozřejmě zjistila, že křesťané pořádají ohlášené Celonárodní čtení bible. Jednou za rok, o Velikonocích, lze takové čtení snést, protože na chodník patří stejně jako běhání mužů s pomlázkami za křičícími děvčaty.

Rodinný festival Vesmírný recykult u mosteckého Repre v roce 2019.
Centrum Mostu ožije rodinným festivalem Recykult. Bude i výměna květin

Městská policie vyjela kvůli hluku i do Čepiroh, kde jednu stěžovatelku obtěžovala elektrická centrála napájecí míchačku betonu. Bez ní nelze budovat nové dětské hřiště, takže dělník zařízení posunul alespoň za hromadu hlíny, aby stroj tolik nerušil. To je hezký příklad kompromisu, protože obojí je důležité - nárok ženy na psychickou pohodu a právo stavařů dokončit včas prospěšnou stavbu.

V květnu budou na Mostecku různé veselice a koncerty, třeba Valdštejnská slavnost, Recykult a Food Festival. Tento typ jednorázové zábavy do ulic patří a užitečné jsou také rekonstrukce cest a domů. Zároveň je v pořádku, když se citlivější lidé ozvou, že je něco ruší i před nočním klidem. Nelze se jim vysmívat.