Předchozí
1 z 5
Další

Lukáš Konečný a restaurace Eden v Ústí nad LabemZdroj: Deník/Tomáš Prchal

Na vyhlášenou zahrádku s výhledem na začínajícím létem prosluněnou krajskou metropoli a její nádherné okolí včetně Českého středohoří míří i kvůli řadě dětských atrakcí desítky natěšených rodičů se svými ratolestmi, štamgasti či sportovci, kteří právě přijeli na kole z nedalekého lesa.

Lukáš Konečný a restaurace Eden v Ústí nad LabemZdroj: Deník/Tomáš Prchal

Stoly jsou na zahrádce rozestavěné v předepsané vzdálenosti, zprovozněna je už i dráha pro děti na ocelovém laně a každým dnem čekají dodání nové trampolíny. Uvnitř objektu vše prošlo dezinfekcí. „Zaplaťpánbůh za to, že nemusíme kontrolovat doklady o bezinfekčnosti, protože to by obsluha skutečně nestíhala. Věřím v zodpovědnost lidí, kteří sem chodí. A že jsou naši zaměstnanci pravidelně testováni, je logické a správné,“ říká Lukáš a pohledem kontroluje poslední detaily.

Lukáš Konečný a restaurace Eden v Ústí nad LabemZdroj: Deník/Tomáš Prchal

Pln elánu uspořádal koncert pod širým nebem a další show pro lidi. „Objednali jsme rovněž speciální pití od lokálního lihovaru, budeme rozšiřovat služby pro rodiny s dětmi. V sezoně tradičních šest druhů piv doplňuje cider či točený aperol.“ Dobroty z venkovního grilu postupně prostřídá i znovuotevřená kuchyně. 

Lukáš Konečný a restaurace Eden v Ústí nad LabemZdroj: Deník/Tomáš Prchal

Poprvé během jedenácti let, kdy Lukáš Konečný Eden provozuje, se během pandemie dostal jako spolumajitel až na hranici ekonomické únosnosti. V době uzavření hospůdky zde většinou točil zlatý mok do petek a pivo přes okénko raději prodával levně, aby Eden udržel kontakt s lidmi. Nyní dokoupil zásoby. „Stále nám ale chybí jeden člověk z personálu a není úplně jednoduché najít někoho zkušeného. Dost lidí z naší branže odešlo za větší jistotou. Ale když se dnes rozhlížím kolem sebe, lidi se už těšili, že si posedí, podebatují, postěžují si třeba na manželku či na práci,“ říká s úsměvem.

Lukáš Konečný a restaurace Eden v Ústí nad LabemZdroj: Deník/Tomáš Prchal

Covidové podpůrné programy ho moc nepotěšily. „Byla s tím spousta papírování provázená hromadou slibů, jak je snadné na ně dosáhnout, ale realita byla jiná. Já jsem třeba celý tento objekt koupil a splácím úvěr, do toho daň z nemovitosti, ale protože ho vlastním, neměl jsem šanci na podporu pro podobné provozovny. A to málo, co jsme dostali, nám ponížilo ztráty ani ne o 5 procent,“ vysvětluje složité období Lukáš. Když se totiž ze dne na den zavřely hospody a restaurace, zůstalo mu přes 2000 litrů piva. A i když část prodali do PET lahví pod cenou a část zákazníkům rozvezli, kolem 700 litrů museli vylít. Teď ale doufá, že se vydaří letní sezona a na podzim nepřijde další vlna pandemie.