Předchozí
1 z 5
Další

Míra Kuželka, frontman Petr Kalandra Memory Bandu a organizátor festivalu

Skladatel, hudebník a textař Míra Kuželka z Mostu je nejen frontmanem skupiny Petr Kalandra Memory Band, ale také jedním z organizátorů hudebního setkání v areálu zámku Korozluky, který se po čase změnil ve vydařený hudební festiválek.

Míra KuželkaZdroj: archiv

Narodil se v roce 1967. V rodině žádné umělecké vzory ani geny neměl. K hudbě i k textařině se Kuželka, podle svých vlastních slov, dostal hlavně kvůli holkám. „Samozřejmě jsem začínal, jako všichni. Hrál jsem a zpíval známé písničky, jenže pak už jsem nechtěl jít touto cestou, a tak jsem začal skládat svoje,“ říká. Svůj hudební talent začal rozšiřovat již v základní umělecké škole, kde studoval operní zpěv. Později změnil styl zpěvu, ale základy, které se naučil v „hudebce“ využívá dodnes.

Míra KuželkaZdroj: archiv

V ZUŠce se učil také hrát na kytaru. Jenže vybrnkávání stupnic a nějakých melodií ho nebavilo. Chtěl se učit akordy, doprovodnou kytaru. To tehdy osnovy nepřipouštěly, a tak skončil a stal se z něj samouk. Jako teenager pak vyrůstal na základě mosteckého Neprakta klubu, kterému nikdo neřekl jinak než Neprakťák.

Míra KuželkaZdroj: archiv

Vyučil se elektrikářem a pracoval na šachtě. Později si našel práci v Okresním kulturním středisku v Mostě. Po listopadu 1989 se rozhodl vzít život pevně do rukou a vydal se vlastní cestou. Jeden čas dokonce psal texty k písničkám českých populárních hvězd. Například pro Šárku Rezkovou, Sisu Sklovskou, ale i pro Helenu Vondráčkovou, Davida Kollera nebo Karla Gotta.

Míra KuželkaZdroj: archiv

Na počest skvělého muzikanta Petra Kalandry a jako vzpomínku na něj založil Kuželka, spolu s kamarády muzikanty, kapelu Petr Kalandra Memory Band. S ní se snaží rozdávat posluchačům to, co uměl tak dobře Kalandra - radost a pohodu a snaží se převést je na vlnu pohody a radosti. V Mostě založil nahrávací studio Ponte Records, kam už si našla cestu celá řada více či méně známých jednotlivců i skupin. Je spolupořadatelem hudebního festivalu Korozluky, která se odehrává na zahradě stejnojmenného zámku. „Letos opravdu naposled,“ je Kuželkův nejčastější slogan pro festival.

Míra KuželkaZdroj: archiv