Předchozí
1 z 5
Další

Ondřej ŠtveráčekZdroj: Deník/Edvard D. Beneš

V současnosti 42letý muzikant je kmenovým hráčem orchestru Gustava Broma, pravidelně spolupracuje s Radovanem Tariškou, Ryanem Carniauxem a dalšími výraznými hráči pohybujícími se ve středoevropském regionu i mimo něj.

Ondřej ŠtveráčekZdroj: archiv Ondřeje Štveráčka

Koncertuje také se svým tělesem se svým tělesem Ondřej Šveráček Quartet Feat. To tvoří kromě frontmana ještě klavírista Klaudius Kováč, hráč na basu Tomáš Baroš a bubeník Gene Jackson. V roce 2016 společně vydali úspěšné album Calm. "Musím svým spoluhráčům poděkovat za jejich úžasnou muzikalitu a přátelství, bez kterých by toto nádherné album nemohlo vzniknout,“ řekl na adresu kolegů Štveráček s tím, že v neposlední řadě patří velký dík těm, kteří si desku koupili.

Ondřej ŠtveráčekZdroj: Deník/Edvard D. Beneš

S muzikou začínal v litvínovské základní umělecké školy. Pochází z nedaleké obce Louka u Litvínova. „Když jsem začínal, vždycky mě fascinovala svoboda jazzu, to že můžete cestovat, občas obdiv žen; to že nemusíte každý týden chodit do práce, bavit se s lidmi, se kterými si nemáte co říci, ale musíte s nimi vycházet… V hudbě se většinou setkáte se zajímavými charaktery, možná někdy trochu bláznivými, ale většinou se nenudíte,“ vyznal se, proč je jeho hudebním žánrem právě jazz.

Ondřej ŠtveráčekZdroj: archiv Ondřeje Štveráčka

Jak podotýká, k hudbě a saxonu, na který hraje, se vlastně dostal náhodou. „Asi v deseti letech jsem začal hrát na zobcovou flétnu, rok na to na klarinet a to jen proto, abych nezaostal za svými dvěma nejlepšími kamarády ze zušky. V patnácti jsem začal hrát ve studentském bigbandu a dostal jsem tenor saxofon… a už jsem u něj zůstal. A nevyměnil bych ho za žádný jiný nástroj,“ dodává.

Ondřej ŠtveráčekZdroj: Deník/Edvard D. Beneš

V březnu 2019 se po šestileté pauze vrátil koncertovat do Litvínova. V Café baru Citadely se představil se svým mezinárodním kvartetem. Samotnému koncertu předcházel více než hodinový workshop. „Bylo to úžasné, všichni jsme si to užili a při workshopu jsme rádi předali nějaké naše zkušenost mladým, začínajícím jazzmanům z litvínovské zušky,“ řekl tehdy po skončení koncert Ondřej Štveráček. V současnosti žije s rodinou na jihu Čech.