Předchozí
1 z 6
Další

Vlastimil Kohout a jeho světZdroj: Deník/Martin Vokurka

V mládí byl Vlastimil Kohout pěkné kvítko. Ve škole měl potíže a neuznával autority. Odmala byl obchodník a dobrodruh. V šesti letech sklidil jednomu komunistovi na Zahražanech hrušky a třešně a prodával je na autobusové zastávce. „Jenže on šel do školy a tam to na mě řekl. Dostal jsem výprask, ale to mě neodradilo,“ vzpomíná.

Vlastimil Kohout a jeho světZdroj: Deník/Martin Vokurka

V osmi letech trhal kytky na louce a prodával je na městské tržnici u Kosmosu. V devíti letech přišel s batohem na hornický den, aby nakoupil mandarinkové kompoty za 5 Kčs a po hospodách je prodával za 7 Kčs. To vše dělal za totality. Kde vzal odvahu takhle kšeftovat? „Když jste dítě, nikdo vám nic neudělá,“ vysvětluje. První výdělky byly desetikoruny. „Když jsem měl padesátku, tak jsem skákal čtyři metry vysoko a byl králem,“ směje se. Utrácel za koupaliště nebo zmrzliny.

Vlastimil Kohout a jeho světZdroj: Deník/Martin Vokurka

Chodil snad na všechny základní školy v Mostě, kromě zvláštní „Všude mě chtěli jen jeden rok. Já byl takový živý kluk,“ přiznává. Vyšel ze 7. třídy s devíti pětkami a se čtyřkou z chování. „Mě nebavilo se učit, ale pracovat,“ říká. Po základce začínal v hotelu Murom u nádobí a pokračoval s drobnými kšeftíky po hospodách. Pak šel dělat na šachtu a po sametové revoluci začal konečně oficiálně podnikat.

Vlastimil Kohout a jeho světZdroj: Deník/Martin Vokurka

Nejprve jezdil do Teplic kupovat koňské salámy a prodával je na mosteckém Plecháči. Postupně přidával zeleninu a ovoce a plnil si sen. Později přešel na německé čokolády a levné potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti a u toho zůstal. Když se ho zeptáte na záliby, řekne šibalsky „rychlý auta, sex a peníze“, ale pak s vážnou tváří dodá, že po letech dřiny vyspěl.

Vlastimil Kohout a jeho světZdroj: Deník/Martin Vokurka

„Co mě na té práci přitahuje? Mám rád život a bavit se s lidmi. Víc než peníze je pro mě důležitější rodina. Lidi mi závidějí auta, ale ať si to zkusí být od rána na trhu. I když je minus 10 nebo plus 40, jsme tu furt. Je to náročná práce, víkendy jsou plné, nemůžu na diskotéku ani na plesy,“ říká.

Vlastimil Kohout a jeho světZdroj: Deník/Martin Vokurka

Koronavirovou krizi přečkal po svém - rozvážel zboží do romských osad. Teď mu dělá starosti e-byznys. „Trhovci skončí. Už nebudou trhy. Prodávat se bude jen po internetu,“ předpovídá.