Předchozí
1 z 5
Další

K malování jsem se vrátil, když jsem zjistil, že už neumím držet tužku

Narodil se v roce 1961, jen pár dnů po letu prvního člověka do vesmíru, takže, jak sám říká, může být rád, že se nejmenuje Jurij nebo ještě hůř Gagarin, ale Václav. Profesně Václav Veverka pracuje jako OSVČ - projektant dopravních staveb, zálibou je kreslířem humoru. Na volné noze je od roku 1992, dřív jako hrdina probíjení životem, dnes dodává, že se občas cítí jako nepřítel národa.

Václav VeverkaZdroj: Deník/Edvard D. Beneš

Dětství a mládí prožil v Chomutově, kde se mezi jeho největší úspěchy řadila dvojka z chování a čtyřka z výtvarné výchovy. To vše za studií na gymnáziu. Od roku 1980 až do nedávna bydlel a pracoval v Mostě. „Na stará kolena jsem přesídlil do Blažimi na Lounsku. Takže žádnej světoběžník, jen tulák po okraji severních Čech,“ říká.

Václav VeverkaZdroj: reprofoto

„Kreslím od útlého dětství, zatímco jako malé dítko jsem uměl namalovat krásně koně, dneska už jenom čmárám. Mám rád humor, ale radši ten laskavej, což je v dnešní době nesmírně těžké. Nějak mi k srdci nepřirostl humor černej,“ dodává. Pětatřicet let je šťastně ženatý. Má dvě děti a tři vnoučata. Vnuky – darebáky, což je prý paráda. 

Václav VeverkaZdroj: Deník/Edvard D. Beneš

Po desetiletích se vrátil k malování proto, že jednoho dne zjistil, že po každodenní práci na počítači vlastně neumí držet obyčejnou tužku. „Došel jsem k tomu, že neumím namalovat nic. Zkusil jsem tedy jednu hlavičku, druhou a potom jsem si dal předsevzetí, že musím namalovat PFko. A konstatoval jsem, že by to šlo,“ vzpomíná na dobu před třemi lety. 

Václav VeverkaZdroj: reprofoto

První rok byl podle něj šílený. Dnes už má na svém kontě i ocenění. Nedávno vyhrál první místo na velkém mezinárodním festivalu v Tachově, kde se prezentovaly potápěčské vtipy. Před měsícem vystavoval v Jičíně a momentálně jsou k vidění jeho kreslené vtipy a obdobná tvorba jeho dvou kolegů Jiřího Pirkla z Loun a Karla Urbana z Oseka, se kterými publikují v magazínu humoru a satiry Tapír, v mostecké sportovní hale.

Václav VeverkaZdroj: reprofoto