První knihovnický jarmark pod širým nebem návštěvníky nadchnul. U stánků se během celého odpoledne zastavovali dospělí i děti. "Líbily se jim naše magnetky i záložky, které si brali i po desítkách kusů," řekla Deníku vedoucí dospělého oddělení Michaela Hrabinská.

Tu nejvíce překvapilo, jak velkému zájmu se těšila připravená házecí atrakce. Ta sice byla původně určena jen hlavně dětem, zaujala ale návštěvníky napříč všemi generacemi. Spoustu zábavy si s ní užili třeba senioři. Ti si také zahráli hru Člověče, nezlob se nebo si spolu s ostatními návštěvníky vybarvili lipový lístek u stolu věnovanému antistresovým omalovánkám.

Kniha, která uchvátila srdce

Na druhou stranu měli čtenáři za úkol napsat knihu svého srdce. Knihovnice v následujících dnech z nasbíraných odpovědí vyberou a vyhlásí tu nejoblíbenější knihu návštěvníků knihovny pod lípou.

Úspěch slavila i malá burza knih, která na jarmarku byla k dispozici. Během jednoho odpoledne se prodalo kolem 35 knih. "Burza se v knihovně běžně koná dvakrát do roka a patří mezi nejoblíbenější akce. Čtenáři se nás na ni ptají v průběhu celého roku, a tak ji ocenili,"popsala dále Hrabinská.

Ze setkání pod lípou by knihovna ráda udělala každoroční tradici, kterou by vždy doplnila o aktuální přání čtenářů. Už nyní knihovníci dostali od návštěvníků podněty, co by se dalo ještě zlepšit. "Někteří lidé by ocenili, kdyby se akce konala trochu později, aby to na ni mohli stihnout i ti, kteří jsou do odpoledne v práci," řekla Hrabinská.

Atmosféra byla skvělá

Co by ovšem měnit rozhodně nechtěla, je atmosféra, která na akci panovala. Podle ní byla až domácká, jedna ze čtenářek dokonce pro knihovníky nachystala malou svačinku a napekla jim domácí pečivo.

V následujících dnech knihovna uveřejní z akce krátkou reportáž na svém nedávno spuštěném YouTube kanálu MkL TV.