Festivalem Porta, který se před čtyřiceti šesti lety z velkého nadšení zrodil v našem městě, v Ústí, prošla řada lidí, kteří ho formovali a obohacovali. Jedním z nich byl i herec a moderátor Vladimír Čech, známý mezi trampy pod přezdívkou Vejce.

Po řadu let moderoval galakoncerty mezinárodního hudebního festivalu Porta.

Patřil k těm z mála profesionálů, kteří mezi soutěžícími vydrželi i po soutěži a společně s nimi si zazpíval u táboráku nebo na nočním hraní.
Patřil k lidem, kteří naši republiku znali ne jenom z knih a filmů, ale k těm, kteří si ji prošli jako trampové.

Velice miloval pobyt v přírodě, protože mu dávala energii a rovnováhu. Zcela si uvědomil její sílu a nezastupitelnost v životě každého z nás.

Jeho poslední vystoupení na Portě bylo loňského roku, kdy moderoval program k 80. výročí Jaroslava Velinského alias Kapitána Kida.

O posledním víkendu v měsíci květnu, tedy 23. až 26. května 2013, se uskuteční v Ústí nad Labem 47. ročník Porty. Vejce by měl určitě radost, že se poprvé uskuteční v přírodě v areálu na Větruši. Tedy na místě, z něhož máme celé naše Ústí jako na dlani.

Věřím, že Vladimír dnes společně s Kapitánem Kidem, Jindrou Šťáhlavským, Zdeňkem Lukáškem a se všemi, kteří stáli u zrodu tohoto jedinečného festivalu a už tu s námi bohužel nejsou, sedí v nebeském baru, odkud nás budou všichni bedlivě sledovat. Věřím, že je nezarmoutíme.

Zpracoval Jindřich Šrejber, člen realizačního štábu festivalu Porta

Rozhovor s Vladimírem Čechem čtěte v tištěném středečním Deníku!