Dvě města, dvě vernisáže, dvojí umělecký zážitek z výtvarných děl, ale také koncertu. Chomutovský výtvarný salon, který ukazuje, jakým směrem se vyvíjejí regionální tvůrci, se uskuteční ve Sklepení osudu v Chomutově. Po měsíci se výstava přesune z jeho podzemí do prosvětlené auly Scholy Humanitas v Litvínově.

„Tentokrát zkusíme po regionu kočovat,“ potvrdil organizátor salonu Josef Šporgy. „První vernisáž připravíme v pátek 11. května v Chomutově, druhou 8. června v Litvínově, kde to bude také se vším všudy včetně koncertu,“ dodal. Díky tomu se třináct umělců z Chomutovska a Mostecka setká se svým publikem na domácí půdě i u sousedů.

Čtvrtý ročník Chomutovského výtvarného salonu představí 35 grafik, maleb, fotografií a soch. Díla nesvazuje žádné téma, autoři se drželi jen stálého zadání, aby byla nová, neokoukaná a s letošním datem. „Někteří na nich ještě pracují a skučí, že nemají hotovo. Je to samozřejmě trochu adrenalin,“ s úsměvem připouští Šporgy. Diváci se ale díky tomu setkají pouze s novinkami. „Výjimku děláme jen u soch, protože je s nimi hodně práce a nemůžeme umělce zchvátit,“ dodal organizátor. Sochu Miroslava Javůrka Za realitou, která zobrazuje postřeleného vojáka, tak autor směl přivézt, ačkoli už byla letos vystavená v Galerii Špejchar.

Mezinárodní výstava koček v Repre.
FOTO: V Mostě se představily kočky na mezinárodní výstavě

Mezi vystavujícími jsou Jiří Němec, Jan Nebeský, Mirka Beranová, David Jasný, Miloš Štáfek, Jana Nuslauerová, Miroslav Javůrek, Sylva Prchlíková, Jitka Kůsová Valevská, Miloš Žihla, Dan Černý, Patrik Adamec a Josef Šporgy. Poprvé je členem sestavy Patrik Adamec z Chomutova, který studuje sochařství a představí litinovou skulpturu Hardcor. Všemi čtyřmi ročníky naopak provází klášterecká umělkyně Jitka Kůsová Valevská.

Na zdvojené výstavě představí dvě dřevěné sochy a jednu z průzračné pryskyřice nazvanou Svatý Šebestián. „Je z dvousložkového epoxidu, který dlouho schne a působí jako sklo. Materiál má konzistenci řídkého medu a snadno si najde skulinu, proto formu lepím dohromady a nakonec rozřezávám skalpelem,“ přiblížila sochařka.

Lidstvo ve schizofrenní pozici

Socha sice zobrazuje světce, přináší však nadčasové poselství. „Svatý Šebestián velel vojákům, kteří trestali křesťany, přitom byl v utajení sám křesťan, což bylo schizofrenní. Vidím to tak, že se jako lidé často chováme jinak, než cítíme,“ dodala Jitka Kůsová Valevská. Proto si její světec před očima přidržuje šňůry, aby neviděl a nekonal podle svého přesvědčení.

Všechna díla salonu budou k prodeji, aby se jimi mohli doma těšit příznivci regionálních umělců i sběratelé umění. Výstavu v Chomutově zahájí vernisáž v pátek 11. května v 19.30 hodin. O půl hodiny později spustí jazzové Fusion Eichler Trio a ve 22 hodin vtáhne do útrob Sklepení osudu kapela Lake Stopper. V průběhu výstavy se v podzemí uskuteční také autorské čtení spisovatelky Ivany Myškové z nové knihy Bílá zvířata jsou velmi často hluchá, a to 1. června od 19 hodin. Výstava potrvá do 7. června. Den nato už bude v litví- novské Schole Humanitas, kde ji v 19 hodin zahájí druhá vernisáž s koncertem Lake Stopper.

Ilustrační foto.
Obce se brání trase ropovodu Družba. Ohrožuje nás, vzkazují úřadům