Stanislav Pexa vystudoval obor výtvarná výchova na Katedře výtvarné kultury UJEP v Ústí nad Labem. Dnes se věnuje výuce nábytkového designu a interiéru na střední škole. První výstavu vytvořil již během svých studentských let. Na otázku kolik má za sebou výstav, odpověděl: „Samostatná výstava je to druhá, společných výstav jsme měli odhadem kolem dvaceti."

Ve svých projektech se inspiruje tvorbou Iljy Kabakova, Marcela Duchampa a Josepha Beyuse. Protože se tvůrce rád do Bunkru vrací, jedna otázka byla směřována i na důvod, co se tvůrci na galerii tolik zamlouvá. „Bunkr je galerie, která v Mostě nemá obdoby. Je mi sympatický, že dává možnost realizovat se i studentům."

Většinou bývá zvykem, že umělci připravují své výstavy dlouho dopředu. Stanislav však nikoliv. „Na výstavě jsem pracoval od dopoeldne jednoho dne do odpoledne dne následujícího. Vše jsem dělal tady na místě, navezl jsem si sem materiál a chopil se štětce. Ještě chvíli před zahájením to tu vypadalo jako na staveništi," dodává. Celou výstavu tedy Pexa stihl stvořit ani ne za jeden den.

Atypické byly i užité barvy. Většina umělců maluje olejovými barvami. Pexa však našel daleko levnější variantu. Ptáte se jakou? „Na obrazy jsem použil stejnou barvu jako je tady na zdech, tedy fasádové tónovače od Primalexu. Dobře kryjí a snadno se míchají," dodává s úsměvem.

Přestože návštěvníci Pexovo výstavu vnímají jako umělecké dílo, sám tvůrce to vidí jinak. "Nepovažuji se za umělce, ale za tvůrce", uzavírá Pexa. Výstavu je možné navštívit do 17. září.

Anna Dlouhá