V Lomu chystají na začátek měsíce června v sále tamního kulturního domu medailonek lomské rodačky a známé textařky Jiřina Fikejzové. Ten se uskuteční v pátek 9. června u příležitosti jejich jubilejních narozenin.

Součástí akce bude vernisáž výstavy děl lonského fotografa Vladimíra Tauera a Miluše Škramlíkové Krásy Rudého moře. Začátek je v 17.30 hodin.  

Jiřina Fikejzovárodným jménem Jiřina Henzlová, se narodila 13. dubna 1927 v Lomu u Mostu. Do povědomí veřejnosti se zapsala jako úspěšná textařka, hudební scenáristka a také sportovkyně. V letech 1938 - 1945 studovala na gymnáziu v Lounech, kde zpívala i s kapelou, poté studovala psychologii a sociologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V 50. letech 20. století byla úspěšnou sprinterkou československé národní reprezentace. Již od středoškolských studií se věnovala psaní písňových textů. Profesionálně začala spolupracovat s Vladimírem Dvořákem, později pak s Orchestrem Karla Vlacha a Tanečním orchestrem Československého rozhlasu (TOČR). Za svůj život vytvořila kolem 240 písňových textů, napsala také několik scénářů jak pro pražské Divadlo hudby, tak pro Československou televizi a Československý rozhlas. Za svoji textařkou práci získala celou řadu domácích ocenění.

Kromě mnoha dalších je autorkou například textů k písním Romantická (Yvetta Simonová), Jen ty a já (Yvetta Simonová), Za rok se vrátím (Milan Chladil), Já do hry dávám více (Eva Pilarová), Malý vůz (Judita Čeřovská), Sedm dostavníků (Waldemar Matuška), Dominiku (Judita Čeřovská), Řekni kde ty kytky jsou (Judita Čeřovská), Markétka (Marie Rottrová), Pusť mě už dál (Petra Janů), Dingy dou (Petr Kotvald a Stanislav Hložek), Celou noc (Václav Neckář) nebo E 14 (Karel Gott).

zdroj: Wikipedia.org

Zdroj: Youtube