Prokletí prolomeno. Benátská bez deště a bahna? Tak to tu nebylo čtyři roky!

„Myslím, že naposledy jsme měli slunečný festival v roce 2009. Ale spíše je to rarita, že ani při přípravách nemokneme. Vedro je úmorné, ale je to lepší než bahno," řekl Pavel Mikez, pořadatel. Ve Vesci se návštěvníci mohli chladit zlatavým mokem, ale i v bazénu, ve sprchách a před sněžnými děly.

Pomyslný vrchol největšího festivalu v kraji patřil dvěma dámám: metalové divě od Nightwish Floor Jansen, kterou Čechům kapela ukázala úplně poprvé, a letošní čtvrté slavici Anetě Langerové. Ty rozdělily publikum Benátské noci na dva tábory.

Česko vs. Finsko

„Na Nightwish jako headlinera jsem se přišel podívat jen ze zvědavosti. Zajímala mě hlavně světelná a ohnivá show, proto jsem se asi po dvou písničkách přesunul k druhé stage, kde zpívala Aneta Langerová," líčil Lukáš Hentzel z Vratislavic nad Nisou.

„Aneta je naše zpěvačka a radši se jdu podívat na ni," řekl Jiří Langer z Liberce.

Největší dav samozřejmě sledoval metalovou jízdu, které vévodila kráska v černých mini šatech. Měla sametový hlas níže položený než u jejich předchůdkyň a vlasy jí vlály ve větru a v plamenech.

Ne všichni přihlížející byli fanoušci, ale známé hity jako Nemo nebo Wish I Had an Angel, která zazněla hned druhá, roztančily většinu. Mezi publikem se objevily i hlasy, že Floor ve zpěvu zastiňují její dvě předchůdkyně, převažovaly ale kladné ohlasy.

„Dokonalé! Symfonie 21. století v nejlepší kvalitě. Tuomas je novej Mozart a celá kapela podala famózní výkon. Hudební zážitek na celý život od intra po outro. Pořadatelům obrovské díky za to, že sem Nightwish dostali," zhodnotil na facebooku jejich vystoupení Josef Vytlačil.

Anketa

Anketa je čitelnější v galerii.

Nemastní - neslaní

O něco chladněji publikum přijalo britskou kapelu James. Proslavila se hlavně hitem Laid, který uvádí sérii filmů Prci, prci, prcičky. Ale ani tato píseň diváky z trávy nezvedla. Většina posedávala a spíše to vypadalo, že ti, co stojí vepředu, se už snaží udržet si místa na Nightwish.

Mnohem větší ovace před nimi sklidil bubeník a zpěvák David Koller, který svůj největší hit Chci zas v tobě spát napálil hned na začátek. Interpret fanouškům servíroval samé známé songy a dočkal se nadšeného ohlasu. Dostalo se i na hity Lucie jako Šrouby do hlavy nebo Amerika.

Návštěvníci Benátské dávají přednost tuzemských interpretům, což se potvrdilo loni koncerty Jaromíra Nohavici, Daniela Landy či Kabátů. Jednu z českých big beatových legend nechali organizátoři až na úplný závěr. Festival uzavřel Pražský výběr. Prvotní plán pořadatelů byl ovšem jiný.

Gott nevyšel

„Chtěli jsme na závěr festivalu pozvat Karla Gotta, aby tu lidé vydrželi opravdu až do konce. Bohužel odmítá koncerty pod širým nebem a dal přednost stanu na Rock for People. Opravdu škoda, ani nemáme technické podmínky, abychom tu postavili tak velký stan," litoval Pavel Mikez.

Z odpoledních produkcí vytvořila nezaměnitelnou atmosféru Marta Kubišová, která zpívala s pokorou a přítomné často až dojala. Nemohla chybět Modlitba pro Martu, kterou s ní zpíval dav. Pořadatelé jí jako jedné z mála dovolili i přídavek.

Z POHLEDU HANY LANGROVÉHana Langrová

Moji headlineři byli The Backwards či Marta Kubišová

Na Benátskou noc jezdím pravidelně. Letošními headlinery se mi pořadatelé příliš do vkusu nestrefili, ale výhodou tohoto festivalu je, že je natolik multižánrový, že si každý najde to své. Nejvíce jsem si užívala koncerty, které byly odpoledne. Publikum bylo utahané sluncem, takže nikdo moc nepařil, ale například Wohnout, Monkey Business, David Koller nebo Marta Kubišová mě dokázali tak nakopnout, že jsem na jejich koncertech s nadšením řádila, a to jsem v sobě měla jen jedno pivo. Zpěvačce se dokonce podařilo „vykouzlit" mi na rukou husí kůži. Její hudba mě dojímá, pro mě je to Dáma s velkým D, která i s publikem komunikuje velmi pokorně a oddaně. Vrcholem pro mě byl koncert revivalu Beatles Backwards, protože jsem skalní fanynka Brouků a ty už živě neuvidím. Revivalům neholduji, ale tito „borci" dokázali, že si dvě ocenění ze světového Beatlefestu v New Yorku opravdu zaslouží. Příští rok bych velmi ocenila, kdyby organizátoři čtvrteční program pojali ve stylu kvalitních coverových kapel. Dalším velkým zážitkem pro mě byl koncert Pražského výběru, který považuji za jednu z největších legend české scény. Překvapilo mě, že mnoho lidí dalo před živou hudbou přednost reprodukované muzice v Evropa 2 či Jack Daniels stanu. Festival je přeci o live zážitku! Pokud jde o celkový program, dost skupin mě minulo. Dokonce bych je zhodnotila jako vycpávkové, ale ve Vesci se člověk zabavil i jinak než hudebně. Takový ping pong v bazénu, to bylo v takovém horku opravdové pošušňáníčko. Bavila jsem se celý festival!

Koncert Skyline se nakonec nekonal, takže o sobotní tečku na hlavní stagi se postarali velmi energicky a stylově multinárodní N.O.H.A., kteří hrají v novém složení. Po metalovém koncertě se pod pódiem objevilo úplně jiné publikum, přišla i nová nálada. Během koncertu se přidávali noví a noví posluchači a všichni se houpali v drum and bass rytmu a koncert si užívali na plno, i když už bylo po půlnoci.

Vrcholem pátečního večera byly koncerty zahraničních kapel Sunrise Avenue z Finska a švédských power metalistů Sabaton.

„Vystoupení Sabaton byl pro mě největší hudební zážitek v životě. Zpěvák Joakim je napůl Švéd a napůl Čech a jeho vstupy a hlášky mě hrozně bavily. Umí prostě udělat show pro to pravé metalové publikum," tvrdil Ondřej Chytra z Jablonce, který na festivalu dělá bedňáka, aby si mohl vychutnat koncert své oblíbené kapely.

Uměl bavit

Komunikativnost a vtipkování zpěváka dodalo koncertu na kvalitě a pobavilo i nefanoušky. Vrcholem vystoupení byl hit Primo Victoria, který vystihuje charakter kapely. Ta si libuje ve válečných motivech a militarismu vůbec.

Sabaton nebyli jediní, kdo bavili humorem. V pátek rozesmál fanoušky Matěj Rupert z Monkey Business svou oblíbenou lokální historkou o mamince, kterou mu v liberecké zoo počůral lev, když byla ještě v kočárku.

Mírným pátečním zklamáním bylo vystoupení dua Těžkej Pokondr, které hraje již dlouhá léta humorné předělávky slavných zahraničních hitů. Jejich vystoupení nepřineslo nic nového. Na trávníku, na kterém ještě před několika minutami řádilo na Wohnouty několik stovek lidí, posedávalo mnohem méně posluchačů a sem tam někdo zpíval vyšumělé texty. Dva interpreti se to snažili zachraňovat vtipnými kostýmy a hláškami. U někoho se i chytali.

„Pamatuji si Těžkého Pokondra z puberty, kdy jsme na jejich písničky pařili v klubu. S přibývajícími léty mi duo přijde spíše trapné, než že bych pociťoval nostalgii. Je mi to trošku líto. Ale chápu, že i tak si své posluchače najde," řekl Lukáš Pokorný z Liberce.