Adam Svatoš zvaný Kato bavil před lety jako hlavní postava pop hip hopové party Chaozz. Dívky si ale v ČR už našly jiné „hrdiny", ovšem unikátní talent na rýmy u Kata v Prago Union trvá.

Jeho špičkou je album „Dezorient Express" (už název CD je plný ironie), oceněné Andělem 2010 v kategorii hip hop a r´n´b. Leč CD „Smrt žije" Orientu slušně dýchá na paty, Kato umí najít rým i spoluhráče.

Na Cumbajšpíl to už v sobotu uslyšíte sami. Vstupné je téměř k smíchu, a jak to vlastně Adam/Kato dělá?

O ODČÍTÁNÍ LIDU

„Dobrý večer, odčítání lidu" je jedna z prvních hlášek vaší novinky. Vtípky máte z terénu?
Přesně tak, mám u sebe pořád blok a tužku, a když něco slyším, musím si to zapsat. Nemuselo by se to vrátit. Ať už jsou to zajímavá slovní spojení nebo delší kousky, hlavní je si je zapsat, když se objeví.

Je váš lepší zdroj TV či spíš bary, hospoda, kamarádi?
Když už inspirace, nejčastěji hospoda; tam se vedou nezávislý, nesešněrovaný komunikace. Musí tam být lidi, se kterými si člověk rád povídá a rozumí, komunikuje s nimi zdánlivě za hranicí mentální zdravosti.

Je to bar nebo spíš knajpa?
Mám oblíbenej bar, takovej ničím zvláštní pajzlík. Mají fotbálky, chodí tam zábavný lidi. Ale hlášky se dají zapisovat i na koncertech, i tam je to zčásti kalba. Rád tam zůstávám, nechám kapelu odjet, jedu až prvním vlakem. Sedím tam s místňákama, popíjíme, i tam se dá lehce čerpat inspiraci.

ŽENY UMÍ ZÁPLETKY

Další inspirace jsou ženy, že?
Bavili jsme se o inspiraci hlášek, tomu nadřazená množina inspirací nemusí být nic konkrétního, ale zážitek. Jedním z nejintenzivnějších zdrojů zážitků v životě muže jsou ženy. Ty uměj nejoriginálnější zápletky.

Dost mě z CD Smrt žije baví Rapviem. Má nejvíce pohřebních hlášek, co ji inspirovalo?
Když už mám nápad i beat, čerpám z poloviny ze zápisků a z poloviny to dotvářím přímo na místě. Když už má písnička svoje téma, je to skrytý, aniž by to bylo úplnou součástí textu. Tahle písnička je ale ta úvodní, kterou mám ve zvyku dělat na každý desce. Tam často spadnou zápisky, co nebyly zařaditelný jinam. V ní není úplně účelem to zamaskovat do příběhu, bezostyšně často tam přeskakuju z hlášky na hlášku. Ty hlášky tam jsou to, o co v tý písničce jde.

U některých míst CD se až popadám za břicho, jako u poezie Jiřího Žáčka. To ale asi nebude váš zdroj inspirace, že?
To ne, ani nemám poezii moc načtenou. Připadá mi moc vznešená. Některý věci se mi líbí, ale tím, že si nepřipadám jako básník, ani nemám inspiraci k psaní v někom jiným. Spíš mám úchylku, že mi okamžitě vyskočí na displayi vykřičník, když někdo pronese něco, co je zábavný nebo by se dalo pochopit i jinak. Mám v sobě zabudovanou takovou detekci. Někdo mluví a mně u toho naskakujou varianty významů. Nehledám ale inspiraci u veršotepců, abych nenapsal něco, co napsali už oni, a já o tom ani nevěděl. Toho se snažím vyvarovat.

ZABOLÍ VYKŘIČNÍK?

Ten vykřičník až zabolí?
Ne, jsem pozitivní člověk, je to většinou k pousmání. Moje slovní hříčky nejsou založený na bolesti.

Navazuje CD Smrt žije tematicky na song o bezdomovci, který umřel v Praze v parku a nikdo to nevěděl z alba Dezorient Express?
Přímo ne, ale je to podobný příběh celý tý desky, vyjádřený songy Smrt žije, Stínohra a Vzhůru dnem.

V bookletu CD Smrt žije nejsou texty. Záměrně?
Z mnoha důvodů. To jsme nedělali nikdy, bylo by to drahý a moc stránek, ale to je nejbezvýznamnější důvod. Kdyby člověk měl texty před sebou, obávám se, že by to mohlo ovlivnit jeho vnímání desky, odvádělo by to pozornost. Byť předpokládám, že ho to nebude nudit natolik, aby si ji pustil víckrá,t aby na ní pochopil všechno. Rýmy a věci se skrývají často uprostřed řádků, ze čtenýho slova to člověk nevyčte celý. Muzika se má poslouchat. Ale jednoho dne mám v plánu to vydat v tištěný formě, takže pak si to lidi klidně budou moct přečíst.

I KOMIKS JE ZKRATKA

Jak moc vás inspiruje vedle graffity i komiks?
Mám komiks rád, ale nikdy jsem mu moc nepropadl s výjimkou foglarovek. Rád se podívám na hezkej komiks a jistá paralela by tam byla. Komiks je vizuální umění zkratky, i já se snažím slovní zkratky hledat.

Prozradíte reakci vašeho spoluhráče DJ Mara na nějaký váš vtípek, hlášku?
Je tomu přítomen celou dobu, věřím, že by se ozval, kdyby tam bylo něco, co se mu nelíbí. Ale jestli tam má nějakýho svýho favorita, to byste se musel zeptat jeho.