Na osm set lidí si užilo v pátek večer v kulisách u ploskovického zámku muzikálovou klasiku Noc na Karlštejně. V ní hrál zámek poblíž u Litoměřic podobně jako den poté gotická zřícenina hradu Střekov nad Ústím. Tam vidělo hru asi čtrnáct set lidí, i zde koza mečela a živý kůň nesl císaře Karla IV. ze tmy k císařovně a poddaným.

Pávi si zakřičeli

Specifikem Ploskovic byli ovšem živí pávi. Občas si na nás během představení z blízké zídky „otvírali zobák" jedna radost, jejich pronikavý křik byl dalším zpestřením. Dostali jsme tedy dokonce více, než mohl svého času nabídnout svým návštěvníkům hrad Karlštejn, sídlo českého krále.

Hrát na hradech a zámcích je dnes velká móda. Je-li navíc soubor dobrý a vyjde počasí, pak „není co řešit". Skvělý výkon tak na zámku odvedli poberounští ochotníci a známí herci (Vladimír Čech, Jan Rosák). Překvapením i radostí zde byly výkony Pavla Vítka (císařský šenk Pešek) i ochotnice Pavly Švédové jako milé šenka Aleny, rozhodnuté strávit noc na Karlštejně i přes zákaz císaře Karla IV. Striktní zákaz pro VŠECHNY ženy. Ostatně, s výkonem Peška (Jaromír Hanzlík) a Aleny (Daniela Kolářová) víceméně stojí a padá i slavný český film.

Alena, hvězda představení

Pavla Švédová dala do příběhu dle filmu Zdeňka Podskalského šťávu, hity tenkrát mladého Karla Svobody zpívala směle. Třeba se zbrojnoši jako páže s korbelem v ruce píseň Hoja hoj, a dokonce i pěla za pohlednou, leč méně výraznou císařovnu Alžbětu (Monika Vaňková) hit Lásko má, já stůňu. Ale ve filmu za Janu Brejchovou ho zase zpívala Helena Vondráčková a srovnávat amatéry s profesionály asi také není úplně fér. Ochotníci hrají pro radost, ale lístek zase stál 300 Kč. Takže… „Ale někteří návštěvníci mi říkali, že 300 korun za takové představení vůbec není moc," oponoval Zdeněk Kymlička, pořadatel Noci na Karlštejně v Ploskovicích i v Ústí.

Bendel nebyl Brodský

Jen škoda, že právě zámek zažil verzi s ministrem Bendlem (císař Karel IV.) místo Vladimíra Čecha (ten hrál císaře v Ústí). Strohý ministr mluvil jaksi mechanicky, možná se snažil co nejvíce napodobit hlas Vlastimila Brodského, filmového Karla IV. Výborní byli Pavel Jančařík (žen chtivý cyperský „živel", ve filmu Matuška), Jan Rosák (vévoda bavorský Štěpán) a bavil i Petr Říha (arcibiskup Arnošt z Pardubic) či jeho žena Alena (hofmistryně Ofka). Rázná obtloustlá dáma v brnění, kdykoli se objevila, byla vděčným zdrojem komiky. A napětí přidalo dech beroucí vystoupení dívek s pochodněmi, ve tmě tak efektní show.

Nedám ti hubičku, králi!

Lehce bulvární je asi postřeh, že císařovna svého krále na zámku sice poprvé při setkání a „odhalení pravé identity chlapce " sice políbila, jak jí role předepisuje, ale druhý polibek už ministrovi Monika Vaňková odmítla, uhnula. Inu, nejen císařovny-historické postavy, ale i jejich představitelky mívají své vrtochy.

Jenže se objevily i jiné mouchy, takřka „mušky vinné". Bylo prima jít i během hry do stánku na vínko či klobásku, ale také návštěvnice na Střekově Marcela Prokůpková si všimla, stejně jako redaktor Deníku na zámku: „Příjemný kulturní zážitek kazily při představení (na zámku jen v 1. půli pozn. red.) hlasité projevy obsluhy stánků a jejich zákazníků. Byla slyšet víc hlučná prodavačka a osazenstvo stánků než účinkující s mikrofony. Někteří si spletli kulturní představení s posezením v restauraci a bezohledně rušili ostatní," tvrdila. Vážně škoda…

Chtěla bych šaty císařovny

„Díky za nápad pořadatelům o dalším využití hradu a rozšíření kulturní předprázdninové nabídky v Ústí. Spojení známých herců a zpěváků s ochotníky, romantického podhradí, krásného letního večera a plného hlediště byl příjemný zážitek. Škoda, že se podobné akce v Ústí nekonají i během letních prázdnin, kdy se musí za kulturou jet jinam," dodala ještě.

Velký zážitek bylo představní na zámku, který dobře zní, také pro brzo desetiletou Petru Divišovou z Čížkovi. „Moc se mi líbil muzikál Noc na Karlštejně, líbila se mi zahrada a páv, který vzlétl na strom. Hned druhý den jsem si přečetla, že páv na stromě dokonce i spí," tvrdila spokojeně školačka.

„Z kostýmů herců a zpěváků byly nejkrásnější šaty císařovny, které bych si moc přála," nezapřela ani tato dívka, že se ráda líbí. A že kostýmy herců-ochotníků byly pěkné a pestré.

Slovo z „druhé strany"

Neboť se našlo i pár výhrad návštěvníků, oslovili jsme také pořadatele Zdeňka Kymličku z agentury For. Chválil ochotu personálu zámku i to, jak byla budova pěkně nasvícená. Vysvětlil také, proč neúčinkoval Vladimír Čech, ač to původně na plakátech bylo. „Lékař mu zakázal hrát v den, kdy postupuje léčebnou kúru kvůli nemoci," řekl.

„Přišlo mi asi dvacet e-mailů diváků, všechny krom jednoho byly kladné. Autorka toho jediného záporného ale vytýkala kde co. Podle ní bylo vystoupení ochotnického herce Petra Bendla (Karel IV.) agitace před volbami. Jenže on s ochotníky hraje již sedmý rok. Navíc není na kandidátce do krajského zastupitelstva a Ploskovice nejsou Středočeský kraj, tak proč by tu agitoval, ptám se," ohrazuje se pořadatel.

„Další dotaz paní zněl: Proč císařovna Eliška byla Alžbětou? Škoda, že toho víme tak málo o Otci vlasti! V osmé třídě se učí, že čtvrtou ženou Karla IV byla Eliška Pomořanská Alžběta. Zkrátka byly to stížnosti typu „kdo chce psa, hůl si vždycky najde," povzdechl si Zdeněk Kymlička. A dodal: „Mám ve zvyku při odchodu diváků z představení postavit se u východu a poslouchat první reakce lidí. A zde byly jen kladné."