Nestor české rekultivační školy ve svém rodném městě představuje výběr ze svých známých dvojčat, neboli fotografií různých míst regionu v době, kdy zde ještě probíhala těžba a následně po rekultivaci.

„I s ohledem na prostory ve foyeru mosteckého divadla se jedná o zhruba pětinový výběr fotografií, který jsem v loňském roce na jaře představil pod stejným názvem v Tereziánském křídle Starého královského paláce na Pražském hradě," uvedl autor.

Podle vlastních slov se pro mosteckou výstavu snažil vybrat fotografie, které se přímo vážou k tomuto regionu. „Neustále se totiž přesvědčuji o tom, že ani samotní Mostečané neznají místa, kde v uplynulých desetiletích probíhaly rekultivace, přestože kolem nich nebo se přímo po nich téměř dennodenně chodí," doplnil Štýs.

Ve foyer mosteckého divadla bude Země znovuzrozená umístěna zhruba dva měsíce, poté se přesune už v rozšířené podobě do gymnázia v Kadani.
„Zájem o výstavu projevilo také Oblastní muzeum v Mostě a partneři z Německa, kde ale ještě nebyl zatím dojednán přesný termín," připomněl Štýs.
Konání výstavy v mosteckém divadle podpořilo například město Most a Hospodářská a sociální rada Mostecka (HSRM).

Stanislav Štýs je mimo jiné předsedou komise pro infrastrukturu a životní prostředí při HSRM a pro členy regionální tripartity uspořádal předloni exkurzi po rekultivovaných místech Mostecka, v loňském roce zástupci HSRM pod jeho vedením navštívili výstavu Země znovuzrozená na Pražském hradě.