Bude to mimořádná událost překračující hranice umění. Stovky diváků v městském divadle během necelých dvou hodin určí, jak v Mostě skončí proslulé soudní drama a jaký verdikt se objeví na mezinárodní internetové mapě. V pátek večer se diváci v hledišti poprvé zvednou a na jevišti postupně projdou branou s nápisem Vinen, nebo branou s nápisem Nevinen. Rozhodnou tak o tom, zda pilot stíhačky obžalovaný z hromadné vraždy dostane doživotí či svobodu.

Veřejnému rozsudku bude předcházet sugestivní proces s pilotem, který v rozporu se zákonem a rozkazem sestřelil unesené letadlo se 164 civilisty, aby zabránil jeho pádu na stadion se 70 tisíci diváky. Interaktivní představení Teror vzniklo podle německé divadelní hry z roku 2015, jež se stala bestsellerem a vyvolala diskuzi o střetu práva a lidství v době reálných teroristických hrozeb.

Leny a Jac Crinsovi debatují nad novou knihou s Karlem Otto Novákem ze Severočeského leteckého archivu Most.
V Mostě zažili peklo, píše se v nové knize

„Názor diváků mě zajímá. Je to svým způsobem referendum o tom, kam by se měla legislativa ubírat a jak by měla k takovým případům přistupovat,“ řekl režisér mostecké verze soudní podívané Filip Nuckolls.

Smyšlený příběh reaguje na skutečné události, včetně útoku na New York 11. září 2001, a na právní spory, zda ospravedlnit vraždu nevinných lidí v zájmu většiny v nouzi. Divadelníci na pozadí této společenské kauzy a výslechu jejích aktérů líčí morální dilema majora Kocha, který se rozhodne sestřelit civilní letadlo odkloněné teroristy na zaplněnou mnichovskou arénu, kde se hraje fotbalové utkání Anglie-Německo.

Vojenský pilot sice zabrání obrovskému krveprolití, ale obětuje unesené civilisty. „Diváci jsou během celého představení v pozici soudce. V závěru hry pak dochází k interaktivitě, při níž diváci hlasují, zda je major vinen, či nevinen,“ uvedl dramaturg Zdeněk Janál.

Průchody diváků dvěma bezpečnostními rámy na jevišti budou počítat herci v rolích obhájce a žalobce. Celkové anonymní výsledky pošle mostecké divadlo na webové stránky terror.theater, kde se zobrazuje hlasování z osmi desítek divadel ze všech kontinentů, kde drama vidělo přes tři sta tisíc diváků. Ve většině měst západního světa, včetně Brna, Ostravy, Prahy a Mladé Boleslavi, převažuje verdikt „nevinen“, zatímco v Japonsku volí diváci „vinen“.

Rozšíření silnice Most – Litvínov má nové možnosti. Na mapce je červeně vyznačena nově budovaná silnice Most - Mariánské Radčice. Modře pak možný obchvat chemičky.
Rozšíření silnice mezi Mostem a Litvínovem má nové možnosti

Mostecké divadlo hru umocnilo - vypráví ji jako multimediální detektivku a soudní tribunál umístilo do kulisy hangáru. Dominantu v něm tvoří replika trupu sestřeleného Airbusu 320, kterou místní řemeslníci vyrobili v poměru téměř 1:1 a s designem podle návodu zaslaném společností Lufthansa.

Podle uměleckého šéfa divadla Jiřího Rumpíka je tato hra svým pojetím první svého druhu v Mostě. „Pojednává o velmi aktuálních věcech, nejen o terorismu, ale spíše o morálce, svědomí a zodpovědnosti,“ sdělil.

Premiéra je v pátek 19. října od 19.30 hodin na Velké scéně. První reprízu diváci uvidí 23. října, druhou 6. listopadu. Mezi hlavním líčením a verdiktem bude v divadle krátká přestávka.

Autorem hry je německý dramatik, spisovatel a právník Ferdinand von Schirach. Jeho drama vychází z mnoha diskusí, které se nejen v Německu rozhořely po tragédii z 11. září 2001. „Německý parlament v roce 2005 odhlasoval, že v krajním případě je možné zabít civilisty, pokud se tím zabrání tragédii ještě větší. Vzápětí byl však tento zákon napaden Ústavním soudem, zákon byl zrušen. Ovšem diskuse neustaly. Ferdinand von Schirach svojí hrou k diskusi na toto téma výrazně přispěl,“ sdělil dramaturg mosteckého divadla Zdeněk Janál.

V Německu vzniklo podle hry i televizní doku-drama vysílané živě stanicí ARD, při kterém mohli diváci také hlasovat.

Režisér Filip Nuckolls vsadil v Mostě na herecké výkony Jana Beneše, Zity Benešové, Víta Herziny, Veroniky Týcové, Jakuba Dostála a Karolíny Herzinové.

Tramvaje v Mostě, ilustrační foto.
Podnik řeší změnu u tramvají. Upraví systém nastupování