Jestli vám kvůli zimě zmrznul úsměv na tváři, spěchejte do kina. Do nich šly v lednu hned dvě komedie. Kromě plejády známých tváří v nich nejspíš poznáte i místa, kde se natáčely: V Případu mrtvého nebožtíka si Eva Holubová zahrála v litoměřické nemocnici. A Králíček Jojo nabídne scény dokonce jak z Úštěku, tak i ze Žatce a Lenešic na Lounsku. Natáčení přineslo regionu peníze, ale i některá omezení. Do kin brzy půjdou i další snímky, které se tu připravovaly.

Eva Holubová s kolegy zavítali do litoměřické nemocnice loni 1. září. Zdravotníci i pár pacientů tehdy zvědavě okukovali, jak Lukáš Příkazký s Hanou Vágnerovou, kteří ve snímku hrají kriminalisty, vyslýchali známější kolegyni v hale špitálu. Pro štáb v čele s režisérem Miloslavem Šmídmajerem to byl vůbec poslední natáčecí den. Snímek přes letní prázdniny vznikal především v Olomouci. Parodie na detektivky je v kinech pár dní.

Režisér Miloslav Šmídmajer natáčí komedii v litoměřické nemocnici. Před kamerou se objevila také Eva Holubová
FOTO: Kamera, klapka, jedem. V litoměřické nemocnici natáčela Eva Holubová

„Využívá všech klišé kriminálek a jsou tam obsazení ti, kteří kriminalisty hrají i v normálních detektivkách,“ popsala píáristka filmu Gábina Vágner. Jako komparz se tu uplatnilo i několik Litoměřičanů. Například Nikol Lacková se sestrou Vivien. Ty si ostatně zahrály i v dřívějších filmech v produkci Šmídmajera, který je litoměřickým rodákem. „Dělaly jsme komparz už v Dvojnících a Básnících,“ potvrdila Nikol. Ta se na sebe chystá v Nebožtíkovi podívat teprve v příštích dnech.

Zdroj: Youtube

Případ mrtvého nebožtíka - trailer  Zdroj: YouTube.com/Totalfilm.cz

Šmídmajerův snímek hodnotí kritici zatím spíš jako průměrnou komedii. Oproti tomu druhý film provázejí nadšené ohlasy. Zahraniční snímek Jojo Rabbit paroduje nacisty a jejich nesmyslnou propagandu. V centru dění je desetiletý německý chlapec Jojo, zapálený člen Hitlerjugend, jehož imaginárním přítelem je Adolf Hitler. Ve snímku hraje i americká hvězdná herečka Scarlett Johansson.

Válečná satira novozélandského režiséra Taiky Waititiho teď získala dokonce šest nominací na Oscara. Jak snímek u Americké filmové akademie nakonec zaboduje, uvidíme v únoru. Naštěstí už s možností osobní znalosti filmu, který šel do českých kin minulý týden. Ve speciální předpremiéře v závěru loňského roku ho viděli Žatečané. A po právu. Ze všech tuzemských lokací, které Králíčkovi tvůrci navštívili, se tam předloni v červnu a červenci natáčelo nejdéle.

Natáčení filmu Jojo Rabbit v centru Žatce
Hákové kříže, vojáci. V Žatci teď natáčí Hollywood

Štáb si to pochvaloval. „Žatecké radnici i obyvatelům města patří velký dík za úžasné přijetí,“ pochválil producent Kevan Van Thompson. „Město je skvělá filmová kulisa pro dobové snímky jako ten náš. Ale navíc byli všichni i maximálně vstřícní a kooperativní,“ dodal.

Trochu jinak to vnímali někteří místní. V Žatci se sice točily desítky českých i zahraničních filmů, ještě nikdy ale nezasáhli filmaři do života ve městě v tak velké míře. Centrální náměstí i okolní ulice se na čas úplně uzavřely. Parkovat nebylo kde, nešlo projít, dostat se do obchodů. Na druhou stranu štáb do Žatce přinesl nemalé peníze. Za nájmy získalo město milion korun, štáb si nakupoval i služby, utrácel za ubytování. Nacistické vlajky a dobové vývěsní štíty obchodů v němčině museli v červnu 2018 kvůli natáčení snímku skousnout na pár dnů také v Úštěku. Město za to dostalo 100 tisíc korun. Peníze zaplatil štáb také majitelům obchodů jako kompenzaci za ušlý zisk.

Zdroj: Youtube

Králíček Jojo - trailer  Zdroj: YouTube.com/Totalfilm.cz

Natáčení hollywoodského štábu v Úštěku.
FOTO: Hollywoodská kráska Scarlett Johansson točila v Úštěku

Králíčkem Jojo a Případem mrtvého nebožtíka filmové žně spojené s regionem letos nekončí. V únoru nebo březnu půjde ven kriminální minisérie České televize Zrádci Viktora Tauše. „Jedna ze scén se točila v areálu bývalého chomutovského bazénu,“ připomněla Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje (FKÚK). Právě s ní často spolupracují štáby, které natáčejí v regionu.

Brzy zamíří do kin také černá hudební komedie Ondřeje Trojana Bourák. Celá se točila ve Šluknovském výběžku a předpremiéru bude mít v květnu ve Varnsdorfu. „A v srpnu bude mít premiéru Zátopek Davida Ondříčka, který se točil na lounském stadionu,“ dodala Hyšková.

To, proč filmaře tolik láká právě Ústecký kraj, je podle ní kombinací několika faktorů. „Je tu velké množství vhodných lokací, kvalitní služby i nadšení lidé. A máme především výhodnou polohu. Za 45 minut jste v Praze,“ připomněla Hyšková.

V bývalých chomutovských lázních natáčejí seriál o drogové mafii.
FOTO: Mafiáni, zásahovka, kamery. V chomutovských lázních natáčeli seriál Zrádci