Roli moderátora festivalu si opět užije Jiří Kraus, herec i režisér Městského divadla v Mostě. „Máme 3. ročník, ale první byl nultý," říká. Představí se v loni nové mostecké krimi komedii „Prokletí rodu Baskervillů" ve středu 3. dubna od 19.10. „Festival pro mladé diváky nejen věkem" má i workshopy. Vrcholí v sobotu 6. dubna unikátním představením světově proslulého divadla Laterna Magika. Mimo Prahu zahraje po třiceti letech!

Nepropásněte ji ani divadla Veselé skoky, Letí, Buchty a loutky, D 21 či happening v Chanově. Pobaví Pohádky z klokaní kapsy Divadla rozmanitostí, výstavy i performance studentů výtvarných a uměleckých oborů ústecké Univerzity J. E. Purkyně… Buďte u toho," zve Jiří Kraus.

Nastal pro vás loni problém, neřešitelný oříšek? Či jste si naopak něco na YfY hodně užil?
Od nultého ročníku uvádím skoro celý festival, hlavně ale závěrečných 20 minut, předávání ceny Forever Young (Věčně mladí). A je vždy zajímavé, co udělají osobnosti, které zde cenu pro herce přes svůj věk mladé duchem dostávají. Naštěstí je nás na předávání víc, také ředitel mosteckého divadla nebo primátor Mostu, nicméně na mně je vše uvést. A bylo opravdu těžké „ukočírovat" herečku Květu Fialovou, která byla velmi živá.

Přesto je to dost zábava, ne?
Je, moderování mě baví čím dál tím víc. Člověka totiž nutí být vždy ve střehu. Mluvit sedmkrát denně pokaždé to samé, to pro mě je trošku výzva vše trochu měnit, neopakovat se. Je dobré, když soubor chce, abych o něm něco řekl, nebo se sám do znělky zapojí. Loni tu třeba hrálo ústecké Činoherní studio hru „hamlet je mrtev. bez tíže", za kterou dostalo Cenu Marka Ravenshilla, kožich. Já je tedy v tom kožichu uváděl, i tím to bylo zajímavé.

Často hrajete, jste v jednom kole. Je festival i pro vás, tak jako pro mostecké publikum, způsob, jak vidět divadla, za kterými byste jinak musel jet daleko?
Je to radost a svátek pro mě i pro ostatní herce mosteckého souboru. Téměř denně hrajeme, téměř denně zkoušíme, takže vyjet někam mimo je složité. Navíc vidět po čtyři dny práci někoho jiného je pro nás velice inspirativní. A není to šance jen pro publikum z Mostu, ale také pro řadu dalších obyvatel severu Čech.

Celý rozhovor čtěte v tištěném úterním Deníku!

FESTIVAL YOUNG FOR YOUNG 2013 – PROGRAM – 3. – 6 . 2013

Středa 3. 4.

10.00 hod. - KONZERVATOŘ PRAHA / DIVADLO NA REJDIŠTI - LOUČENÍ SE SVOBODOU- Komorníscéna MDM
Willy Russell
Světoznámá britská tragikomedie o slastech a strastech mladých lidí, kteří se loučí se svobodou.
Hrají studenti 6. ročníku: Karolína Krejčová, Alena Mudrová, Sára Friedlaenderová, Michaela Váňová, Robert Hájek, Michael Vykus, Jakub Štěpán, Michal Šášinka ad.
Délka představení je 150 minut / Vstupné: 60 Kč

10.00 hod. - POHÁDKOVÉ MĚSTO - DIVADLO ROZMANITOSTÍ
Kateřina Fixová a Jiří Ondra
Objevná fantastická cesta malého kluka Petra, který zjišťuje, že jeho město skrývá veliké tajemství, na které už se dávno zapomnělo. Hrají: Tereza Karásková, Vít Levinský, Jitka Raková, Petr Rak, Adam Šmejkal.
Pro děti od 6 let / Délka představení je 50 minut / Vstupné: 40 Kč

14.00 hod. - POHÁDKOVÉ MĚSTO - DIVADLO ROZMANITOSTÍ
Vstupné: 60 Kč včetně Loutkářské dílny!

15.00 hod. - LOUTKÁŘSKÁ DÍLNA JITKY A VLASTY- DIVADLO ROZMANITOSTÍ - Malá herna
15.30 hod. - SITE SPECIFIK - JOJ MAMA ROMA - DIVADLO V CHANOVĚ
HAPPENING činohry a Divadla rozmanitostí MDM /jízdné: 20 Kč

16.30 hod. - SPGŠ MOST - ŽIVÉ OBRAZY, LAND ART -před budovou + ve foyer MDM

17.00 hod. - SLAVNOSTNÍ ODHALENÍ 3D MALBY KATEDRY VÝTVARNÉ KULTURY PF UJEP ÚSTÍ N/L/ Unikátní 3D malba poprvé v Ústeckém kraji! Je to ještě realita nebo iluze?- před budovou MDM

17.30 hod. - VERNISÁŽ VÝSTAVY STUDENTŮ VÝTVARNÝCH ŠKOL - BOOBS II -I. foyer MDM
Cílem studentů je upozornit na ženské poprsí jako marketingovou zbraň, silikonové implantáty jako ničitele originality každé ženy a na dokonalost přirozené ženské krásy.

17.45 hod. - VERNISÁŽ SPGŠ MOST - SVĚTLO A ZVUK - KRESBA, MALBA, OBJEKTY- II. foyer MDM
Prostorové objekty, fotografie, grafické techniky, kresba, malba, koláže. Inspirace vychází z pocitů člověka, ze světla v nás i mimo nás, ze zvuků lidského těla, z hudby i z přírody.

18.00 hod. - KONCERT KAPELY ZDARR- foyer MDM

19.00 hod. - SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ- členové činohry a Divadla rozmanitostí MDM

19.10 hod. - PROKLETÍ RODU BASKERVILLŮ aneb POZOR, ZLÝ PES!- MĚSTSKÉ DIVADLO V MOSTĚ - Velká scéna MDM
Jiří Janků a Petr Svojtka
Hororově detektivní komedie, ve které vám představíme nejslavnější případ Sherlocka Holmese ve zcela novém světle.Hrají:Radim Madeja, Jiří Kraus, Lukáš Rous nebo Aleš Petráš, Vít Herzina, Stanislav Oubram, Miroslav Večerka, Karolína Herzinová, Marcel Rošetzký
Délka představení je 150 minut / Pozor festivalové stupné: 100 Kč, studenti: 50 Kč

21.30 hod. -VIDEOMAPPING NA BUDOVĚ MDM - FUD UJEP Ústí n/L - 1. náměstí
Times Square Most
Autoři: Studenti ateliéru Time-based media Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem.
Videomapping pro Městské divadlo v Mostě je připraven speciálně k příležitosti festivalu!
Jedinečná projekce v rámci celého Ústeckého kraje! Audiovizuální performance vychází z architektonických forem divadelní budovy a je založena na dynamickém rytmu světelných a zvukových vln.Supervize: Pavel Mrkus a Daniel Hanzlík.
Délka performance je cca 20minut / ZDARMA

Čtvrtek 4.4.

10.00 hod. - BUCHTY A LOUTKY –  PRAHA -ČELISTI RELOADED- Komorní scéna MDM
Radek Beran a Buchty a loutky
Slavný americký film o rozzlobené rybě, která loví nevinné plavce v nejmenovaném letovisku, dokud je snad všechny nepožere, viděl ve své době možná každý. Steven Spielberg je zárukou poctivé filmařiny a jemného nadhledu. Buchty a loutky jsou zase zárukou poctivé loutkařiny a někdy i nejemného nadhledu, a právě tento nadhled je klíčem k inscenaci Čelisti reloaded. A to je důvod k tomu, aby tuto inscenaci viděl ve své době možná každý…Udělena cena za herecký výkon Marku Bečkovi na festivalu Skupova Plzeň 2012!
Délka představení je 60 minut / Vstupné: 60 Kč
Vhodné i pro veřejnost!

10.00 hod. - POHÁDKY Z KLOKANÍ KAPSY - DIVADLO ROZMANITOSTÍ
Dáša Bláhová
Exotická výprava do Austrálie, která vás seznámí s odlišnou, ale zajímavou a v mnohém poučnou
kulturou protinožců. Hrají:Tereza Karásková, Jitka Raková, Adam Šmejkal a Pavel Zikmund
Pro děti od 4 let / Délka představení je 50 minut / Vstupné: 40 Kč

14.00 hod. - REKŘEK ŘEŽ čili ODYSSEUS - DIVADLO ROZMANITOSTÍ
Michal Hába
Představení plné dobrodružství! Spolu s Odysseem zažijete nepřízeň osudu, bitky, putování, potkáte hladového Kyklópa i krásné nymfy. Čeká vás vše, co jen může řeckého reka potkat. Zkrátka pořádná antická maňáskárna.Hrají:Petr Čulík, Pavel Hendrych, Tereza Karásková, Tereza Lišková, Petr Rak, Adam Šmejkal, Pavel Zikmund.
Pro děti od 6 let / Délka představení je 60 minut / Vstupné: 60 Kč – včetně dílny Improligy!

15.00 hod. - DÍLNA IMPROLIGY S T. LIŠKOVOU - IMPROVIZACE V MALÍČKU!- Malá herna DR

15.30 hod. - MALOVÁNÍ – POHÁDKA NA CHODNÍKU - ZUŠ F. L. GASSMANNA MOST - před budovou MDM

16.00 hod. - MAZEC PŘED ROZMÁNĚM - VIVAjump TEPLICE - NEJ. TANEČNÍ SKUPINY REGIONU/ MAŽORETKY ad. - před budovou DIVADLA ROZMANITOSTÍ

17.00 hod. - DIVADLO ŠPORTNIKI PRAHA - SLOVINSKO - GAGARIN - DIVADLO ROZMANITOSTÍ
Jakub Vašíček a kol.
Inscenace o životě a díle Jurije Alexejeviče Gagarina, prvního člověka ve vesmíru. Loutky, zpěvy, tance. A ke slovu přijdou i filmové týdeníky… „Časem kdekdo Gagarina překoná. Ale nikdo se po letu tak neusměje na lidstvo a vesmír jako Jura Gagarin. A to je velmi důležité, daleko důležitější, než si dovedeme představit…".Divadlo Športniki získalo několik ocenění u nás i v zahraničí a inscenace Gagarin se stala Sukcesem léta 2012 v anketě Divadelních novin! Hrají: Adam Kubišta, Johana Vaňousová, Elena Volpi, Tomáš Jarkovský, Jakub Vašíček.
Délka představení je 90 minut bez přestávky / Vstupné: 50 Kč

17.00 hod. - RECYKLOVANÁ POHÁDKA - DĚTSKÝ AM. SOUBOR I. ZAJÁČKOVÉ -
ZUŠ MOSKEVSKÁ MOST- foyer MDM /ZDARMA

18.30 hod. - KLAUNI - SQUADRA SUA – „SOLDATES"-foyer MDM
Klaunské představení o bojové jednotce tří mužů připravených položit životy… nejlépe do něčeho hodně měkkého… Invaze trojčlenné armády! Hrají:Roman Horák, Robert Janč, Lukáš Houdek / Délka představení je 50 minut / ZDARMA

19.30 hod. - VESELÉ SKOKY PRAHA - CHABRUS LINE -Komorní scéna MDM
Miroslav Hanuš
Parafráze na motivy známého muzikálu, který si v Čechách ještě nikdo netroufl uvést Veselé skoky se utkají v nemilosrdném „okresním" konkurzu do světového muzikálu. Bohužel se na osm rolí přihlásilo jen šest uchazečů…! Hold největším světovým muzikálům. opravdovost velkých amerických citů, světovost české třetí ligy a ironizující humor Veselých skoků.
Hrají: Petra Duspivová / Nina Horáková, Henrieta Hornáčková / Kristýna Kudrnáčová, Barbora Janatková / Michaela Váňová, Taťána Kupcová / Nikola Pádivá, Viktor Dvořák / Jan Hoffman, Václav Jílek / Jan Zadražil, Ondřej Kavan / RADIM MADEJA, Jan Meduna / Ondřej Nosálek.
Délka představení je cca 90 minut / Vstupné: 180 Kč, studenti: 90 Kč

21.00 hod. - KONCERT „BEATLES" - NÁLADOVKA MICHAELY KRAUSOVÉ + ADAMA ŠMEJKALA- foyer MDM
ZDARMA

Pátek 5.4.

9.00 hod. - ELLY BAKKER - HOLANDSKO - PAN KARTON – KARTONUS - DIVADLO ROZMANITOSTÍ
V rámci holandsko-české spolupráce Meppel-Most dochází na letošním festivalu k jedinečné příležitosti shlédnout představení Pan Karton. Herečka Elly Bakker geniálně pracuje s jednoduchými tvary a barvami, pomocí kterých vytváří příběhy a asociace. Velká hodnota představení, které je nonverbální, spočívá v rozvoji dětské fantazie a spontaneity.
Hraje: Elly Bakker
Pro děti od 3 let / Délka představení je 40 minut / Vstupné: 40 Kč

10.00. hod. - DIVADLO LETÍ PRAHA - PO FREDERICKOVI- Komorní scéna MDM
Mattias Jesper Brunno
Strhující švédské gay monodrama zvítězilo v roce 2005 v divácké soutěži stockholmského divadla Riksteatern a od té doby slaví úspěchy na mnoha evropských scénách. Inscenace o životě mladého gaye, která ho poznamenala virem HIV, vypráví příběh velké lásky. Silná, hořce komická podívaná o hledání vlastního místa ve světě.Hrají:Ivan Lupták /Divadlo Letí svým ztvárněním slavného gay monodramatu opět potvrdilo své výjimečné postavenínačeské alternativní scéně suverénním pojetím angažovanosti v palčivých tématech současnéspolečnosti. Dominik Melichar, Divadelní noviny/ Délka představení je 80 minut bez přestávky / Vstupné: 60 Kč
Vhodné i pro veřejnost

14.00 hod. - ELLY BAKKER - HOLANDSKO - PAN KARTON – KARTONUS-DIVADLO ROZMANITOSTÍ
Vstupné: 60 Kč včetně Detektivní exkurze!

15.00 hod. - DETEKTIVNÍ EXKURZE-DIVADLO ROZMANITOSTÍ - Malá herna

16.30 hod. - DIVADLO KOŇA A MOTORA PRAHA - OTHELLO IS BLACK- před budovou MDM
Othellův nadčasový příběh se stal podkladem k nahlédnutí na témata, která českou společnost pálí. Othello má sice černé tělo, ne však nutně černou duši. Projekt / dle zájmu /pokračuje dál jako Othello is back, vystoupením, ve kterém chce DKM skrze debatu a dokumentární film (pro Českou televizi) referovat veřejnost o situaci např. nejen na Šluknovsku, Mostecku…
Hrají: Markéta Dvořáková, Adriana Kubištová Máčiková / Marie Švestková, Michal Hába, Šimon Spišák.
Délka představení je 35 minut / ZDARMA

18.00 hod. - MÓDNÍ PŘEHLÍDKA MARTINY TUHÁČKOVÉ - V čem nechodit do divadla II -
foyer MDM
ZDARMA

18.30 hod. – STEP – IN – COGNITO - Stepařská smršť - foyer MDM
ZDARMA

19.00 hod. - DIVADLO LETÍ PRAHA - TERMINUS -Komorní scéna MDM
Divadlo Letí –vítěz festivalu v r. 2011– cena studentské poroty za hru Zpověď masochisty! Terminus je drama o jedné noci v Dublinu a třech lidech, kteří se ocitli ve fantastickém světě sériových vrahounů, andělů pomsty a láskou posedlých démonů. Nejnovější text jednoho z nejzajímavějších současných irských dramatiků,Marka O´Rowea.Terminus je velmi temná hra, zneklidňující a krutá, ale také plná černého irského humoru…Hrají:Marcela Holubcová, Richard Fiala a Pavlína Štorková.„Divadlu Letí se daří objevovat skutečně překvapivé dramatické kousky,trvalá spolupráce s výhradně mladými tvůrci (ve všech oborech) je pak řadí mezi to nejprogresivnější, co je možno na českých scénách vidět." Jana Soprová, Scena.cz.
Délka představení je 90 minut bez přestávky / Vstupné: 120 Kč, studenti: 60 Kč

21.30 hod. - ROCK KLUB VINOHRADY MOST - koncert kapel - KORADOBAND MOST, PILLOW FIGHT PLZEŇ
Účastníci festivalu po předložení vstupenky –50 % sleva!

Sobota 6.4.

10.00 hod. – DIVADLO D21 PRAHA - GULLIVEROVY CESTY - DIVADLO ROZMANITOSTÍ
Jonathan Swift – Jiří Ondra – David Hlaváč
Příběh člověka, který poznal celý svět. Hudebně - výpravná inscenace je původním divadelním zpracováním Swiftovy knihy a – krom jiného – hledá spojitosti s naším dnešním světem. To vše s účastí živé kapely „Gulliverovy tresky", vyšlechtěné speciálně pro tuto inscenaci.
Hrají: Samuel Neduha, Petr Pochop, Hana Mathauserová, Stela Chmelová, David Hlaváč j.h. / Zdeněk Dočekal j.h.
PRO DĚTI OD 10 LET! Délka představení je 80 minut / Vstupné: 50 Kč

15.00 hod. - WORKSHOP TANCE - STEP BY STEP - MICHAL MÁŠA -zkušebna MDM
Vstupné: 20 Kč

17.00 hod. - MIM DVA PRAHA - RADEK POKORNÝ A VOJTA SVOBODApřináší klaunský pohled na dobu postmoderní a ultrainformativní v klaunské performanciINFOČAS- foyer MDM ZDARMA

18.00 hod. - DIVADLO V PYTLI – TEPLICE - „Lucerna magika"– chůdy - foyer MDM
ZDARMA

19.00 hod. - SLAVNOSTNÍ PŘEDÁNÍ CENY FOREVER YOUNG HERCI STANISLAVU ZINDULKOVI

19.15 hod. - LATERNA MAGICA - COCKTAIL 012 – THE BEST OF - NOVÁ SCÉNA
NÁRODNÍ DIVADLO PRAHA
Václav Janeček
Opět vrchol festivalu!První tuzemský zájezd legendární a světoznámé Laterny Magiky po 30 letech!Jedinečná příležitost vidět zcela unikátní průřez repertoáru Laterny magiky ze současnosti i minulosti formou nejoblíbenějších scének z různých titulů. Reprezentativní přehlídka nejrůznějších témat a uměleckých postupů, které Laterna magika využívá. Součástí je také krátká revue Code 58.08, která je malou ochutnávkou toho, jak mohou film a digitální technologie spolu s taneční složkou v budoucnu vypadat.
Délka představení je 100 minut / Vstupné: 490 Kč, studenti: 200 Kč

21.30 hod. - AFTERPARTY - KLUB VOKO MOST
Účastníci festivalu po předložení vstupenky –50 % sleva!
Po celou dobu festivalu barmani, velký bazar v DR, prodej šperků ad., Slackline – chůze na laně, light + fire show, výtvarné a pohybové dílny ad.
DOPROVODNÝ PROGRAM ZCELA ZDARMA! ZMĚNA PROGRAMU VYHRAZENA!