Zámek v Korozlukách na Mostecku zažije v pátek 4. září jedinečný výroční koncert skupiny Petr Kalandra Memory Band, která oslaví 10 let svého trvání. Navíc svým koncertem připomene, báječného muzikanta, od jehož odchodu k nebeské bráně za pár dní uplyne 20 let. Hosty koncertu budou kapely Zdarr, která si mimochodem připomene 15 let svého působení na hudební scéně, Genius Loci. Přijedou i bývalí členové skupiny Marsyas Oskar Petr, Zuzana Michnová nebo Jirka Charypar. Režisérka Jitka Němcová a dcera Petra Kalandry Karolína. Chybět samozřejmě nebudou ani bývalí členové Petr Kalandra Memory Bandu Petr Batěk a Petr Ernst.

Navíc samotné dějiště akce, která začíná v 17 hodin, zámek Korozluky, si připomene 20 let své novodobé historie.

Osobnost Petra Kalandry

Petr Kalandra byl český hudebník, kytarista, hráč na foukací harmoniku a skladatel. Narodil se 10. března 1950. Působil ve skupinách Marsyas, ASPM, Blues Session. Byl vyhledávaným studiovým hráčem, nazpíval také písně pro film Tankový prapor.

V roce 1964 ještě jako dítě vystupoval v televizním pořadu Hledáme písničky pro děti. S rodiči žil v Tunisu, ve Francii a v USA. To výrazně ovlivnilo jeho pozdější hudební tvorbu.

V 70. letech minulého století hrál společně s mnoha hudebníky. Patřili mezi ně například Zuzana Michnová, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jan Hrubý nebo Vladimír Mišík. Od roku 1973 vystupoval se skupinou Marsyas. V roce 1975 se oženil. V roce 1984 kapelu Marsyas opustil a vystupoval v triu ASPM. Od roku 1991 hrál se skupinou Blues Session. Jeho smrt v září 1995 způsobilo naprosté selhání organismu, poté, co se v nemocnici vzpamatovával z pádu, při kterém si zlomil několik žeber. Petr Kalandra zemřel 7. září 1995, ve věku 45 let. Jeho prastrýcem byl Záviš Kalandra, český divadelní a literární kritik, historik a novinář, představitel trockismu, který byl v roce 1950 odsouzen k smrti ve vykonstruovaném komunistickém procesu se skupinou Milady Horákové a popraven.