Šestnáctkrát si už Ústí užilo svého divadelního festivalu Kult, na spadnutí je jeho ročník sedmnáctý. Nabídne zase ty nejlepší inscenace divadel v Česku, láká na řadu oceněných her.

Poprvé Kult zve do zrekonstruovaného ústeckého kina Hraničář, kde nás čeká v pátek 26. září premiéra inscenace Kráska z Leenane od Činoheráku Ústí. Festivalu bude patřit Hraničář po sedm večerů v čase mezi 17. a 31. říjnem.

Na otázky Deníku odpovídal Jan Kvasnička, zakladatel a pořadatel Festivalu Kult.

Hlas, ten byl první

Předprodej sice sotva začal, přesto: Je nějaká inscenace skoro či zcela vyprodaná?
Vyprodaný je Hlas srdce, nová premiéra Činoheráku Ústí. A myslím, že po dnešních večerních objednávkách i Racek od Dejvického.

V čem byste si vy, jako známý introvert, s chutí zahrál?
Moc rád bych si po vzoru našeho pana primátora zahrál roli neviditelného organizátora.

17. ročník Kultu: Ceny, jen ceny17.10. VerTeDance a Clarinet Factory: Korekce Inscenace roku 2014, fest. Česká tan. platforma
21.10. Divadlo Na zábradlí: Zlatá šedesátá aneb deník Pavla J. Cena A. Radoka, Inscenace r. 2013
22.10. Studio Hrdinů: Den opričnika Cena A. Radoka, Nejlepší mužský herecký výkon 2013
23.10. Handa Gote research & development: Mraky multimediální performance
24.10. Dejvické divadlo: Racek nominace na Thálii 2012 a Ceny Div. novin 2013 pro rež. M. Vajdičku a herce M. Krobota a I. Trojana
25.10. Spitfire Company a Lenka Dusilová: One step before the fall cena Herald Angel na festivalu Fringe v Edinburghu 2013
31.10. Činoherák Ústí: Hlas srdce premiéra (r)

Ze které inscenace, která se vám podařila zajistit pro Kult 2014, máte největší radost? Je to ta, o níž je stále velký zájem na většině míst, kam s ní divadlo zavítá? Hádám správně, když soudím, že je to Racek pražského Dejvického divadla?
Vše jsou to pecky a nebylo snadné program takto sestavit. Už loni jsme chtěli Mraky mých oblíbených Handa Gote, ale vzhledem k zahraničním štacím Veroniky Švábové se to nepovedlo.

Takže…
Právě Mraky mohou být letos černým koněm festivalu.
Ale komplikace letos byly i kolem opričnika Karla Drobného, který má sice natáčecí termíny, ale nějak se to povedlo vtěsnat.

Od 80 do 250 míst

Kolik lidí se dnes vejde do kina Hraničář? Je jich více, než se vešlo do ledna 2014 do budovy Činoherního studia ve Varšavské na ústeckém Střekově?
Kapacita Hraničáře je o něco větší, až 300 míst. My ale budeme kapacitu přizpůsobovat jednotlivým inscenacím festivalu. Bude se pohybovat od 80 do 250 míst.

Tisková zpráva k 17. Kultu hovoří také o doprovodném programu. Už je o něm víc na webu www.festivalkult.cz?
Doprovodný program ke Kultu se zatím ještě ladí.

Zajímavosti o inscenacích:

17.10. , Korekce: Clarinet Factory živě představení doprovází; navazuje tak na předchozí spolupráci se skupinou DVA i s kapelou Zrní.

21.10., Zlatá šedesátá aneb deník Pavla J. Vzestup i pád talentovaného Pavla Juráčka.

22.10. Studio Hrdinů: Den opričnika. Výstřední exhibice jednoho herce (Karel Dobrý); asistuje mu sbor cca 15-ti dobrovolníků představujících lid.

23.10., Mraky. Jak ovlivnili naši předkové naše životy? Co nám řekli, co zamlčeli? Jaké chyby děláme jako oni, aniž bychom se poučili?

25.10., One step before the fall: Pro Muhammada Aliho i všechny bojovníky kolem nás.

Kam pro vstupenky

Jak si lze lístky na Kult 2014 objednat, nebo koupit? To poradí web www.festivalkult.cz Vstupenky lze rezervovat prostřednictvím odkazu „rezervovat" v sekci PROGRAM na těchto stránkách. Ty rezervované si vyzvedněte do 5ti pracovních dnů od rezervace na pokladně Hraničáře, nebo je uhraďte bankovním převodem do 5ti pracovních dnů na číslo účtu uvedeném na webu. Jinak budou poskytnuty dalším zájemcům.