Velké vedro a frézování silnic na trase Všebořice Chlumec Teplice. To způsobilo, že jsme se na zbrusu nový letní hudební festival Teplice Free Live, pořádaný Attack from North, s rodinnou posádkou vozu Škoda dostali později.

Na teplickém náměstí Svobody končila svou show trutnovská blues rocková čtyřka Snap Call, do finále šla její jediná coververze Rollin´ and Tumblin´ od Muddyho Waterse.

TAK TŘEBA HARD ROCK

„Hrajeme jen vlastní věci," tvrdil baskytarista i zpěvák David Hlůže. „Naši hudbu už někdo nazval dirty country či americana, je to i hard rock," vysvětlil.

Kytarista a zpěvák Míra Nerad s kapelou Cháska hráli reggae a ska. Parta z Nového Boru byla nedávno v Brné u Ústí na reggae festiválku Zahrada a vrátí se v srpnu na Reggae Areu. „Je nás osm, ale jeden člověk onemocněl," řekl kapelník. „Zpíváme většinou sranda texty, občas si naše postavy něco zapálí, k reggae, ska a sluníčku to patří."

Největším lákadlem festivalu byla kapela Kašpárek v rohlíku. Přilákal na náměstí spoustu dětí i s rodiči, bylo s ním dost veselo, jistá „drzost" i „odvázanost" ke Kašpárkově show na náměstí Svobody patřila.

„Ahoj, jsme Kašpárek v rohlíku a hrajeme punk," začali písní „Prezident pankovejch států". Přidali tu o tom, že k nám obr chodí na večeři i Děti s kufříky. „To se tak o prázdninách stává, že vám rodiče zabalí kufříky a chtějí odpočívat," byl maličko škodolibý Kašpárek.

„A teď píseň o té hračce, kvůli které máme ty žluté kontejnery Barbína," hlásil dál. Kašpárkova banda na nás pak sypala hit za hitem. Vybízela Čůrej, škemrala „Mámo kup mi želvy", Kašpárek nezapomněl na školu v přírodě. „Už jste si z ní někdy přivezli cizí trenky? To je totiž známka panku, udělat to," smál se.

„Docela mě překvapilo, jak Kašpárek, na to že hraje pro děti, hrál nahlas. To Cháska před nimi byla mnohem měkčí," tvrdil jeden z rodičů.

DĚTI SI UŽÍVALY

Děti si užívaly Kašpárkových hitů v ježatých čepicích, rodiče kupovali CD, trička i figurky Kašpárka. Po koncertě se pak ještě Kašpárek dlouho s dětmi fotil v ježatých čepicích i bez, dál bylo veselo.

Kytarista a zpěvák indie rockové trojky Sorry Holka, jediných zástupců Teplic na festivalu, popíjel vincentku a zpíval: „Doufám, že ve mně nezbyde po tobě vůbec nic". Kapela pila bostonský čaj, zpívala o velké zradě i Na západní frontě klid. Pěkné.

„Hustá basa, rap a melodické linky," hlásil moderátor Ondřej Král další kapelu, severočeské Toxic People. A jak ta akci viděla?

„Lidi vydrželi, měli jsme pěkný výhled na hodiny na radnici, takže jsme si hlídali čas. Počasí paráda, vedro. U nás ve Šluknovském výběžku celý týden lilo, měli jsme podzim, a tak jsem si myslel, že to tu nedopadne. Ale jsem spokojený," řekl Petr Bydžovský, vokalista Toxic People. Kapela nezapomněla na své velké hity Hladolet a Vykoupej bábu, nakonec zněla novinka Get Up.

„Připravujeme právě novou desku, točit bychom ji chtěli někdy v zimě, a tahle písnička je zrovna hotová. Výjimečně je anglicky, když dělám ve školství, tak učitelé angličtiny poradí," smál se zpěvák. Bránil se tvrzení, že jsou jeho Toxic People na koncertě nejtvrdší. „Myslím, že John Wolfhooker to tu ještě přepálí. Jsme proti nim rock pop, kluci hrají docela tvrdě, tak uvidíme," odhadoval.

Toxic People překvapili chorály ve dvou třech písničkách. „To jsem rád, že sis toho všiml. Tak by to v nich mělo být pokaždé, ale naši kytaristi, místo aby zpívali, se jen usmívají a nechají mě v tom koupat. Říkám jim pořád, že v chorálu je síla, a tak tam občas něco zazpívají," dodal.

„Zahrál jsem si tu velice dobře, bylo to moc příjemné. Většinu času jsme se smáli," řekl Deníku Filip Vlček, český baskytarista česko-slovenské rockové skupiny John Wolfhooker. I jeho, tak jako autora tohoto článku, příjemně překvapilo množství fanoušků kapely, kteří si u pódia zpívali její písničky.

POPRVÉ V TEPLICÍCH

„To je dobrý, na to, že jsme v Teplicích poprvé," připustil. „Hráli jsme tu písničky ze své první desky ´John Wolfhooker i dvě novinky z chystaného CD. Vyjde v září, bude to bomba," sliboval muzikant, nadšený z energické show své rozeskákané kapely.

Ten večer ho zaskočilo, když na pódiu přistály pánské trenýrky. „Jak jste věděli, že jsem si nestihl vyprat a jsem naostro? To se mi bude hodit," pravil a prádlo si zavěsil na mikrofon.

Pokud je tedy letos ještě chcete vidět, můžete už v sobotu 22. října v ND Dolní Poustevna na festivalu Free Tibet 2016.