Danielovo působivé první autorské album „Na odvrácené straně ticha", CD s podtitulem „villonské balady", je sedm písní s texty Horáčka. Daniel ho požádal o spolupráci neobvykle prostě si na něj počkal před domem. Z této spolupráce vzniklo letos CD EP „Na odvrácené straně ticha", které lze koupit na koncertech Michala Horáčka „Na cestě" i na jeho Facebooku, též na webu www.clickmusic.cz či v Info centru a v Kulturním středisku ve Štětí za 169 Kč.

Více už v rozhovoru právě s Danielem Tille, charismatickým zpěvákem a také hudebníkem.

MÉ SPŘÍZNĚNÉ DUŠE

Vydání vašeho alba nebylo jednoduché. Cesta to byla dlouhá, občas trnitá. Kdo vám s albem nejvíce pomohl?
Textař Michal Horáček, zvukař Jirka Mucha, zpěvačka Martina Bošková. No a pak taky pár dalších spřízněných duší.

Řekněte, co pro vás toto první album znamená?
Je to pro mě uzavření jakéhosi muzikantského kruhu. Ale zároveň jsem se také jeho vydáním zbavil bludu, že by se svět bez mé muziky zhroutil. Nezhroutil.

Co se vlastně snažíte svou hudbou vyjádřit?
Když to dá nějakou emoci, tak skvělý. Jinak to dělám tak, jak bych zrovna tyhle texty reálně poslouchal já. Nejsou totiž úplně jednoduché a ani já nejsem zrovna dvorní fanoušek šansonů. Chtěl jsem přiblížit texty Michala Horáčka lidem, kteří by si ho normálně nepustili a zároveň nepopudit jeho skalní.

Je těžké dělat hudbu na hotový text?
Je to těžký, pokud nemáte možnost vypomoct si nějakou úpravou nebo změnou. Jenže to v tomto případě nepřicházelo v úvahu. (poznámka autora: Album obsahuje zhudebněné villonské balady, které se vyznačují striktně danou, neměnnou strukturou).

Jak vlastně vznikla vaše spolupráce s panem Horáčkem?
Mám rád skládání hudby. Byl jsem v situaci, kdy jsem už i ze zoufalství koketoval s vlastním zpěvem i texty. Do toho mi ale Martina Bošková (tedy vokalistka na tomto albu) přinesla veřejnou výzvu Michala Horáčka na zhudebňování Villonských textů. Tak jsem to prostě jednou zkusil.

VLASTNÍ NEDOKONALOST

Co bylo na realizaci vašeho prvního alba nejtěžší?
Těžké bylo pracovat s vlastní nedokonalostí a dostat do toho stylu, na který jsou lidé u pana Horáčka zvyklí, svůj vlastní. A to tak, aby tam ta emoce byla přítomna, i když v modernějším nebo „nešansonovém" provedení.

Zajímalo by mě, máte v plánu natočit ještě další album?
Mám dodělaných ještě sedm věcí na téma villonských balad, na které se zatím nedostalo. Bylo v tu dobu pro mě těžké je nahrát … zohledňoval jsem finance, čas a také svoje herní možnosti. Tak uvidíme. Teď se vlastně jen tak rozkoukávám a zjišťuji, co je pro vydání CD důležité. Je to samotná muzika, nebo to snad je PR? Sám to vidím tak, že si jen tak něco občas pustím do světa pro radost. Žádný stres.