Valentýnský svátek slavili v Litvínově ve velkém. „Arrivederci“ bylo slyšet po každé produkci, protože ústřední postavou oslav v místním zámku byl známý milovník a dobrodruh Casanova, který posledních třináct let svého života strávil právě na valdštejnském panství.

Při živých prohlídkách jej ztvárnil herec Divadla v Pytli Petr Stolař. Sám si zahrál známou postavu i ve filmu, který se na Valentýna v Litvínově promítal. „Výhodou pro mě je, že Casanovu hraju už asi osm let na duchcovském zámku. Troufnu si dokonce říct, že za tu dobu se mi dostal pod kůži a dneska ho chápu úplně jinak. Doufám, že ve filmu, který jsme o něm natáčeli celých pět let, se to ukazuje,“ říká Stolař.

Ilustrační foto.
Jarní otevřené sklepy se blíží, budou také v Chrámcích

Když se divadelníci rozhodli, že o životě Casanovy natočí film, zjistili, že je potřeba dát lidem daleko více informací a možná i zbořit některé mýty.

„Doba ho lidem ukazuje jako milovníka, ale to nemusí být vůbec pravda. Zaprvé, v době, kdy byl na panství Valdštejnů, tak už žádné sukně nehonil, a zadruhé, to o sobě tvrdí hlavně on,“ tvrdí Stolař. „Na to, jak to doopravdy bylo, bychom se museli ptát těch údajných stovek žen. Jenže když jich jsou tři čtvrtiny bezejmenných, kde se potom k pravdě dobrat. Takže z toho plyne a film na to poukazuje, že když o sobě napíšu, jaký jsem byl, tak si můžu klidně vymýšlet,“ doplňuje herec.

Sám ale přiznává, že Casanovu obdivuje. Už jenom proto, že i když nepocházel ze šlechtického rodu, podařilo se mu do vysoké společnosti proniknout. „Smekám před ním, protože to nebylo zrovna jednoduché. Jeho popularita asi byla zasloužená. Musel v sobě mít něco, čím se prezentoval a uspěl,“ zamýšlí se Stolař.

220 let od úmrtí velké osobnosti

Od úmrtí Casanovy letos uplynulo 220 let. Soubor Divadla v Pytli tuto skutečnost pojal poeticky, jako ukončení jeho pozemské pouti. S filmem, který o něm natočil, chce jezdit po zámcích, promítání v běžných kinech není v plánu.

Italský spisovatel, intrikán, špión a diplomat Giacomo Girolamo Casanova se narodil 2. dubna 1725 v Benátkách. Zanechal po sobě literární dílo psané převážně ve francouzštině, zčásti v němčině a italštině. Známý je ale především jako dobrodruh a muž, jehož jméno je synonymem pro svůdce. Této pověsti se těší pravděpodobně zásluhou svého nejvýznamnějšího autobiografického díla Dějiny mého života (Storia della mia vita), v němž bez skrupulí popisuje svá četná milostná dobrodružství.

Vytahování věcí ze schránky na radnici v Mostě.
FOTO DNE: V Mostě otevřeli odkaz předků, kovovou schránku z roku 1883

Poslední roky života strávil jako knihovník na zámku hraběte Josefa Karla Eusebia z Valdštejna v Duchcově. Navíc již nepochopen a považován za přežitek navždy zmizelé epochy. V Duchcově zemřel 4. června 1798.