Čtyři různé výstavy z kraje mají jedno společné. Autory jejich děl jsou i umělečtí pedagogové Univerzity J. E. Purkyně z Ústí (UJEP).

Fotograf Lukáš Círus, šéf katedry matematiky Pedagogické fakulty UJEP, ukazuje snímky Českého středohoří v nemocnici v Litoměřicích. Je z nich evidentní, že si krajinu užívá, kochá se jí, o zážitky z výletů se rád dělí s diváky.

Snímky zachycují krásnou krajinu Milešovského středohoří kolem Porty Bohemiky Brány Čech, kterou vymodelovala řeka Labe, tedy znělcové a čedičové sopečné kužely třetihorních sopek se jmény Kletečná, Lovoš, Radobýl, Plešivec, Kamýk, Ostrý, Košťálov. Krajině vévodí Milešovka královna Středohoří.

Rád se toulám

„Rád se toulám Milešovským středohořím a snažím se ve fotografiích zachytit tu krásu i dramatičnost. Od běloskvoucím sněhem pokrytých kopců, tajuplných mlh v údolích, dramatických pohledů na kraj chystající se na bouřku, přes léto plné energie s vůní stepních bylinek na vrcholcích po barevný podzim. Nahlédněte, jak vypadá ostrov krásné přírody na severu Čech,“ zve.

Vstup je zdarma

Fokus Café v Ústí hostí do 14. dubna výstavu uměleckého pedagoga UJEP Martina Kuriše z Děčínska. Vstup je sem zdarma, ale pouze v otvírací době kavárny. Kuriš umí spojit naivní tvorbu s dramatem (mj. Navarana), zde vystavuje pravidelně. Nyní chystá a ukazuje cyklus Lola.

„Je to příběh strastiplného putování Loly (12). Dospívající dívka se cestou ze školy domů ztratí a ocitne se v neznámém prostředí. Její cesta, asociace na dospívání mladého člověka, je nebezpečná, plná překážek, ale víra v lásku a přátelství dá Lole šanci na šťastný život,“ popsal autor.

Text? Až později

„Jsem převážně malíř, příběh tedy vzniká na základě ilustrací a velkoformátových obrazů ty postupně rozkrývají příběh. Text přichází až později. Podaří-li se mi příběh dokončit, rád bych ho asi za rok uzavřel,“ prozradil. „S obrazy vznikají loutky pro hru na příští rok do Ústí,“ řekl umělec, autor her Navarana i Baryk pro studenty UJEP.

Ústí, ale i Liberec

Práce výtvarných pedagogů z Ústí i Liberce hostí od pondělka žatecké divadlo. Za KVU PF UJEP tu vystavují Vladimír Šavel, Radka Růžičková, Lenka Minaříková, Dalibor Worm, Alois Kračmar a Lenka Herzogová.

Za KPV FP Technické univerzity Liberec Hana Valešová, Markéta Pošarová, A. Lucrezia Škaloudová Puchmajerová, Zuzana Švandová i Jaroslava Vaňová. Výstava je otevřena až do 30. dubna.

„Návštěvníci tak již mohou v žateckém divadle shlédnout rozmanitou kolekci prací. Vedle akvarelových zátiší, olejomaleb a koláží návštěvníky osloví i práce vytvořené alternativními postupy s netradičním materiálem,“ popsala ještě pro Deník Lenka Minaříková, odborná asistentka KVU PF ústecké univerzity.