Různě „reagují“ knihovny na fakt, že v rámci ČR 3. měsíc roku patří akci „Březen měsíc čtenářů“. Zatímco programy té chomutovské, ústecké, litoměřické, žatecké i litvínovské se sem ani celé nevejdou, některé (ať se chytí za nos) si nevšimly, že Březen je. Nebo programy pečlivě skryly zrakům návštěvníků webů.

Následující článek berte jako inspiraci a výlet po snažení knihovnic a knihovníků + omluvu těm, které se nevešly.

Středisko knihovnických a kulturních služeb v Chomutově má také amnestii čtenářů. „Od 19. března do 31. března mohou dlužníci vrátit ve všech odd. knihovny a na pobočce Březenecká vypůjčené knihy, časopisy, CD, DVD i ostatní materiály bez poplatku z prodlení. Upomínka bude prominuta jen čtenáři, který vrátí VŠE,“ vzkazují knihovníci.

Na Sladký den 14. března má ochutnávku domácích moučníků s recepty a la „Sladký život s knihovnou“ = letos heslo Března, 19. března slavnostně otevřou nově zrenovované dětské odd. To chystá i kvíz „Kolik knih je v oddělení?“

Už 19. 24. března je akce „Rodič s dítětem za polovinu do knihovny“, na 1. jarní den knihovna zve k vyšplhání na městskou věž… Více na webu Střediska, které zve 29. března registrované čtenáře „za polovic“ na besedu s egyptologem Luďkem Wellnerem.

Teplická knihovna v rámci akce „Březen měsíc čtenářů Internet pro seniory“ vzdělá dříve narozené. Nabízí od pondělí do pátku v 8.00 10.00 dopoledne hodinový bezplatný Kurz základních vědomostí o práci s internetem nebo s on-line katalogem a novým katalogem Carmen. Máte-li o kurz zájem, můžete se objednat u pracovnic studovny Regionální knihovny Teplice osobně či telefonem na 417 538 783.

Městská knihovna v Mostě rekonstruuje web, zve 8. a 9. března (vstupné 50 Kč/den) na 3. přehlídku cestovatelských filmů World film ve svém kinosále. Projekce je 8. března v 17.00 a ve stejný čas 9. března, kdy křtí autoři filmu o Albánii Petr Horký a Miroslav Náplava svou novou knihu. Promítnou i diapozitivy z nejdivočejší země Evropy.

Městská knihovna Rumburk má Počítačové kurzy pro seniory v po a pá v 9.00 11.00.

Do své knihovny už se jistě těší obyvatelé Litvínova. Městská knihovna Litvínov též chystá amnestii pro zapomnětlíky do 14. března, zve 5. 11. března na burzu knih a dramatizaci pohádky Boudo, budko 8. března od 14.00 do 16.30 pro děti. Spíše studentům a dospělým je určen pořad Den s Jackem Kerouacem stejný den od 16.00 do 18.00. To vše doplní autorské čtení knihy Pivo, které strašilo 12. března od 16.00 a pořad Z pohádky do pohádky. Vidět jej lze 22. března od 15.00.

Klášterecká knihovna vyhlašuje literární soutěž Pisálek 2012 v kategoriích Žáci, Studenti a Dospělí. V poezii mají „dodat“ 1 báseň na volné téma, v próze 1 povídku maximálně do 3 normostran.

Termín uzávěrky je 30. duben 2012, slavnostní vyhlášení bude 21. června 2012 od 16.00 v Městské knihovně v Klášterci nad Ohří. „Podrobnosti jsou na webu www.knihovnaklasterec.cz,“ dodává knihovna.

Klobouk dolů před Knihovnou K. H. Máchy v Litoměřicích! Má toho tolik, že zvládnout vše bude pěkné, leč náročné. Tedy jen pár příkladů:

Na dnes od 17.00 chystá Esoterické otazníky Jaroslavy Slavíčkové, zítra od 18.00 tu má koncert tradiční africké hudby Michal Delian (USA). Na 16. března od 15.00 zve na tvořivé odpoledne se sladkou tečkou pro děti i rodiče, 19. března (17.00) má Večer pro ucho Ta moje realita. Jakub Skalák se prostřednictvím rozhlasového mikrofonu pokusil zachytit osobnost svého zemřelého kamaráda Jiřího Součka.

22. března (16.00) by mohl zaujmout Kulatý stůl na téma sociální a prorodinné služby, 27. března (17.00) má sraz Klub celiaků Litoměřice a den poté zve knihovna od 18.00 na autorský večer básníka Jakuba Praibiše na téma civilizační problémy v literatuře i mimo ni. A věřte, již zadanou Nocí s Andersenem (téma: Těžký život v pravěku aneb Človíčkova dobrodružství) není 30. března program knihovny v Litoměřicích u konce.

Novinku chystá na 12. 17. března Městská knihovna Děčín. „Nabídneme první čtenářskou registraci maminek na mateřské dovolené zdarma,“ slíbil Ladislav Zoubek, její ředitel. „Na 19. 24. března pak chceme nabídnout také první čtenářskou registraci seniorů nad šedesát let zdarma.“ Celý březen do 24. je možné v Děčíně hlasovat o Nejlepší knihu roku Magnesia Litera 2012.

Knihovna myslí i na děti, jejich Březen zde vyvrcholí z 30 na 31. března tradiční Nocí s Andersenem, děti tu přespí.

„Loni jsme poprvé ocenili čtenáře s největším počtem vypůjčených knih za rok. V Severočeské vědecké knihovně v Ústí to kritérium nejlépe splnila ing. Anna Jermanová, stala se Čtenářem roku v Ústí i v celém kraji,“ uvedl Aleš Brožek, ředitel této knihovny.

„Letos se stane Čtenářem roku nejvěrnější čtenář, který je nejdéle v naší knihovní evidenci. Takový, který si bez přerušení nejvíce let obnovoval registraci v Severočeské vědecké knihovně a jejích pobočkách a knihovnu navštěvuje dosud. Slavnostně jej oznámíme 14. března,“ slíbil.

Knihovna Duchcov má dnes od 10.00 čtení pro mrňousky (2 4 roky) a do 16. března bere záznamy na účast na své 6. Noci s Andersenem 30. března.

Knihovna Bílina zve 8. března (18.00) na besedu se slavným autorem dobrodružných knih Miloslavem Stinglem.