Předchozí
1 z 8
Další

Tomáš Hertl se v dresu San Jose Sharks raduje ze vstřelení gólu.Zdroj: ČTK/AP/Darren Yamashita


Tomáš Hertl (San Jose Sharks)

Český šikula měl v NHL raketový start. Vzpomínáte, jak v říjnu 2013 nasázel čtyři góly New Yorku Rangers? Jeden z nich dal Martinu Bironovi fintou „Kysela"; hokejku si dal mezi nohy a puk zavěsil pod břevno. V Kanadě se poté diskutovalo o tom, že soupeře zesměšnil. „Ten čtvrtý gól mezi nohama vypadá skvěle, ale udělat takovou věc pár minut před koncem za jasného stavu, to se nedělá. Nechcete přece zesměšnit New York Rangers, a tohle tak vypadalo. Ztrapňoval je," zaznělo z úst Jamieho McLennana, bývalého brankáře a tou dobou televizního analytika.

V Kalifornii si služeb českého hokejisty považují, na jaře se San Jose podepsal osmiletou smlouvu na 65,1 milionu dolarů (přes 1,45 miliardy korun).

Roman Josi z Nashvillu (vlevo) proti Chicagu.Zdroj: ČTK/AP/Mark Humphrey

Roman Josi (Nashville Predators)

Preds se chlubí poměrně dobrou defenzivou, což je z velké části zásluhou švýcarského beka Romana Josiho, odchovanece SC Bern. Členem Nashvillu je od roku 2011, za tu dobu odehrál k osmi stovkám zápasů.

Nejlepší obránce mistroství světa 2013 má za sebou životní sezonu (24 branek a 74 asistencí!) a ani v té nastávající se nepředpokládá, že by šla jeho výkonnost dolů. Ve své sbírce má dokonce Norris Trophy pro nejlepšího beka NHL, získal ji před dvěma lety. „Roman je nejlepší obránce na světě," prohlásil John Hynes, trenér Nashvillu. 

Švýcarský útočník Timo Meier se stal jednoznačným hrdinou duelu proti Kings.Zdroj: ČTK

Timo Meier (San Jose Sharks)

Další švýcarská hvězda NHL? Je tomu tak, forvard Timo Meier nastřádal v 77 zápasech 76 bodů, což ho činilo nejproduktivnějším hokejistou Žraloků. Impozantní bylo jeho pětigólové vystoupení proti Los Angeles Kings, hattrick nasázel během první třetiny, v té druhé přidal další dvě branky.

Aby někdo dal pět branek v jednom utkání? To se stalo poprvé za dva roky. A aby toho dosáhl už po dvou třetinách? Naposledy se to povedlo v roce 1994 Peteru Bondrovi. „Upřímně, už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem dal pět gólů. Pravděpodobně to bylo někde v juniorce ve švýcarské lize," vykládal novinářům muž, který v minulosti střídal slabší výkony s těmi lepšími. 

Filip ForsbergZdroj: ČTK/ZUMA

Filip Forsberg (Nashville Predators)

Osmadvacetiletý Švéd se slavným příjmením dělá Peteru Forsbergovi čest. Stejně jako někdejší hvězda Colorada je i on stěžejní postavou svého týmu, v minulé sezoně, která byla patrně jeho nejlepší, posbíral 85 bodů. S Josim je nejlépe placeným hráčem Preds, jeho Cap Hit je 8,5 miliónů dolarů na sezonu.

Forsberg patří k hráčům, kteří v NHL předvedli „lakrosový" gól, kterému se také říká Michigan. Stalo se tak v lednu 2020, smutným hrdinou stále ještě nevšedního kousku byl brankář Edmontonu Mike Smith. „Bylo to skvělé. Párkrát už jsem to zkoušel, je super, že se to teď povedlo," rozplýval se švédský hokejista, mistr světa z roku 2018. 

Logan Couture (San Jose Sharks) a gólman Keith Kinkaid (New Jersey Devils).Zdroj: ČTK/AP

Logan Couture (San Jose Sharks)

V bezzubém žraločím útoku (v minulé sezoně třetí nejhorší v NHL) patří Logan Couture k solidnímu standardu. Kanaďan z Ontaria byl draftovaný v roce 2007 z deváté pozice a svůj potenciál v následujících letech dovedl využít. V prvních dvou sezonách dal vždy minimálně 30 branek, díky tomu se stal vůbec prvním hráčem San Jose, který něco takového dokázal. Jeho dosavadním maximem je 90 bodů ze sezony 2018/2019.

Logan v minulosti málem přišel o nohu; v sezoně 2015/2016 mu během letu z Edmontonu praskla céva a vinou vnitřního krvácení mu začala natékat noha, která byla stále větší a větší. „Bylo to blízko tepny a mohlo to být vážně nebezpečné. Mohl jsem přijít o nohu. Mohl jsem i zemřít. Byla to ta nejděsivější věc v mém životě. Naštěstí to doktoři podchytili včas," vyprávěl Couture o děsivé příhodě. 

Matt Duchene z Kanady (vpravo) proti Rusku.Zdroj: ČTK/ZUMA/Joel Marklund

Matt Duchene (Nashville Predators)

Trojku draftu 2009 si čeští fanoušci budou pamatovat především z řady mezinárodních turnajů. Na nich Duchene s Kanadou bral jeden úspěch za druhým, posuďte sami: zlato ze ZOH 2014, zlato z MS 2015 a 2016, stříbro z MS 2017, zlato ze Světového poháru 2016. Poslední tři sezony obléká dres Nashvillu, v NHL si zahrál také za Columbus, Ottawu a především za Colorado, které se ale po neúspěšné sezoně 2016/2017 rozhodlo Ducheneho zbavit. 

Další sezonu ještě načal v dresu Avs, v průběhu duelu na ledě New Yorku Islanders byl ale vyměněný do Ottawy; odehrál dvě střídání, poté byl ale ze hry stažen a pospíchal na letiště. „Všiml jsem si, jak tam spolu na střídačce mluví. Bylo to strašně zvláštní, ale zároveň jsem trochu očekával, že to proběhne podobně podivným způsobem. I to k tomu ale patří. Je to byznys," uvedl k zajímavému příběhu.

Bodově nejlepší byla jeho poslední sezona, 46 gólů a 44 asistencí z něj dělá nejproduktivnějšího forvarda Preds. 

Erik KarlssonZdroj: ČTK

Erik Karlsson (San Jose Sharks)

V minulé sezoně byl Karlsson jedním z nejlépe placených hráčů NHL. Jenže… Za hodně peněz málo muziky, dalo by se říct. Švédský obránce ani ve své třetí sezoně v San Jose nenaplnil předpoklady; doby, kdy v Ottawě dokázal nasbírat 82 bodů jsou, zdá se, pryč. Žraloci by se rádi drahého beka zbavili, jenže kdo by chtěl platit luxusní zboží, jehož kvalita neodpovídá ceně?

Erik Karlsson v minulosti čelil rodinné tragédii, jeho manželce se totiž narodilo mrtvé dítě. V minulosti musel také čelit několika zraněním, například v roce 2013 mu ukončil předčasně Matt Cooke z Pittsburghu, když v souboji u mantinelu došlo k nešťastnému přeříznutí Karlssonovy Achillovy šlachy. Ta byla ze sedmdesáti procent utržená. 

Juuse SarosZdroj: ČTK

Juuse Saros (Nashville Predators)

Dlouhá léta byl jedničku v brankovišti Preds Fin Pekka Rinne, postupem času se na jeho místo čím dál razantněji tlačil další reprezentant země tisíců jezer - Juuse Saros. Mezi těmito dvěma gólmany je rozdíl 17 centimetrů, Saros totiž měří jen 179 centimetrů; Fin je nejmenším brankářem v celé NHL. Na jeho výkonech ale není znát, že mu nějaké ty centimetry do výšky ideálního gólmana chybí, úspěšnost zásahů 91,8 procent z minulé sezony budiž toho důkazem.

Oproti předminulé sezoně jde sice o mírné zhoršení, Rinne, který už je v hokejovém důchodu, má pro něj ale pouze slova chvály. „Je páteří Nashvillu. Už dříve jsem věděl, že jednou bude nejen jedničkou Preds, ale i jedním z nejlepších brankářů celé NHL. V nové sezoně od něho čekám velké věci. Například je úžasné ho sledovat bruslit," říká.

Právě skvělý pohyb po brankovišti je jednou z předností v soukromí tichého Sarose, který byl v předchozím ročníku nejvytíženějším brankářem ligy. V play off ale kvůli zranění chyběl, možná i proto si Colorado s týmem z města country poradilo 4:0 na zápasy.