Pětadvacetiletý Gerhát, jenž působí v severočeském klubu již od sezony 2008/09, byl klubem na seznam doplněn až v neděli 13. září, kdy se hrálo další kolo, na základě upozornění ředitele soutěže Josefa Řezníčka.

Další podmínky Gerhátova startu - uvedení hráče v zápise o utkání, registrační příslušnost ke klubu a zaregistrovaná hráčská smlouva - splněny byly. Platnou hráčskou smlouvu má Gerhát zaregistrovánu 11. září 2014.

"Po prostudování listinných důkazů a pohovoru s vedoucím mužstva (Miroslav Rykl) dospěla disciplinární komise k závěru, že tak došlo k naplnění skutkové podstaty přestupku neoprávněný start hráče, a to porušením povinností trenéra a vedoucího mužstva," uvedla disciplinární komise v tiskové zprávě.

Přihlédla k tomu, že se jednalo o první podobné provinění a že hráč s výjimkou uvedení na seznamu hráčů všechny další sportovně-technické podmínky startu splňoval. Gerhát se podle rozhodnutí komise na přestupku žádným způsobem nepodílel a disciplinární řízení s ním zastavila. Finanční pokutou však potrestala hlavní a čárové sudí utkání, kteří dokumenty řádně nezkontrolovali a dopustili se tak disciplinárního přestupku.

"Byla to obyčejná lidská chyba. Jde o našeho dlouholetého hráče s řádně zaregistrovanou smlouvou. Stávat by se to nemělo, ale samozřejmě se hlavní pozornost při kontrole klade na nově příchozí hráče. To pochybení se stalo a nelze za něj někoho ani pořádně trestat," řekl generální manažer Litvínova Robert Kysela.

K odvolání patrně nesáhne. "Ještě jsem to rozhodnutí komise pořádně neviděl, ale nelze nijak zpochybňovat to, že jsme tu chybu tady prostě udělali," dodal Kysela.

Předseda disciplinární komise Karel Holý rovněž potrestal karlovarského útočníka Vojtěcha Tomečka pokutou ve výši 10 procent základní měsíční odměny za nafilmovaný pád z utkání na ledě Komety Brno v pátek 18. září. Holý připustil, že po zásahu holí soupeře Tomáše Malce Tomeček patrně neudržel stabilitu, ale důsledky zákroku teatrálně zvýraznil.