Zvětšení obranné zóny a možnost pokračování hry při hybridním icingu. Právě tyhle dvě z řady novinek, které už od loňska platí v NHL, to „zavaří" defenzivním hráčům a brankářům. „Jsou to docela znatelné změny, protože když vás soupeř mele ve třetině, tak to máte ještě o metr dál, abyste dostali puk ven. I pro mě je to více práce pomáhat obráncům chytat puky a musíme na té souhře stále pracovat," vykládá litvínovský gólman Pavel Francouz, který nové prvky hry piloval během tréninků a přípravných zápasů.

I obránci se chystají na náročnější práci. „Hra v obranném pásmu je především o bojovnosti a obětavosti. Na změny pravidel se těším, i když pro obránce to bude asi o dost náročnější. S posunutím modrých čar je teď v obranném pásmu hodně prostoru a útočníci nám nedají vydechnout. Já jim to ale budu vracet po svém," vzkazuje zadák a kapitán Liberce Jan Výtisk.

Přesto u hráčů převažuje názor, že zásadní změny přispějí k atraktivnosti. Podporu ofenzivní hry vítá i třiačtyřicetiletý bek Litvínova Jiří Šlégr. „Je to zajímavé a velké zpestření. Myslím si, že bude padat daleko více gólů," tuší člen Triple Gold Clubu za vítězství ve Stanleyově poháru, na olympijských hrách i mistrovství světa, který po loňském návratu ke kariéře pokračuje v nejvyšší soutěži.

Zároveň ale Šlégr apeloval na větší respekt k rozhodčím. „Všichni bychom si měli uvědomit, že to vůbec nebudou mít jednoduché. Určitě se bude stávat, že to bude zapískané nefér, ale pokud chceme hokej někam posouvat, tak i my hráči musíme rozhodčím pomoct a nechat je dělat jejich práci," podotýká Šlégr.

Sudí se na novou situaci pečlivě chystali. Zkušený mezinárodní arbitr Vladimír Šindler věří, že problémy nenastanou. „Nebudeme se s tím sžívat jen my, ale i hráči. Myslím si, že to zvládneme," ujišťuje Šindler. Zvýší se zejména nároky na čárové sudí, kteří budou zároveň posuzovat postavení mimo hru na modré čáře a vyhodnocovat hybridní icing. „Budou se muset pohybovat až za modrou čarou na hranici spojnice bodů pro vhazování. Budou mít více bruslení a mnohem těžší roli."

Bývalý brankář Dominik Hašek považuje změny pravidel za dobré. „Zrychlí to hru. Možná to přinese i více branek, ale hlavně bude méně zbytečného přerušování," myslí si olympijský šampion z Nagana a dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru. „Když bude mít útočící hráč náskok, tak si pro puk dojede. Začátek bude pro lidi i hráče nezvyklý, ale je to dobrá změna. Nejsem zastáncem zakázaného uvolnění, které se pískalo v Evropě. Nové pravidlo hru urychlí a bude tam méně přerušování," dodává Hašek.

„Hra by se měla více odehrávat v koncových pásmech. Diváci se tedy mohou těšit na větší počet těch situací, které mají rádi a kvůli nimž na hokej chodí," uzavírá ředitel extraligy Josef Řezníček,

Jaký tedy bude hokej s novými pravidly? Odpověď dá páteční první kolo extraligy, kdy Litvínov hostí Karlovy Vary a Liberec Brno