Přitom se domácí museli celý zápas obejít bez své hvězdy Jakuba Lauka, který po necelé minutě a střetech s ruskými útočníky Sokolovem a Voronkovem odkulhal do šaten.

Zatímco sudí tvrdý zákrok nepotrestali, pomstili se Češi a to tím nejlepším způsobem. Ve třetí minutě byl vyloučen Malyšev, hned po buly nabil Teplý Kubíčkovi a ten od modré čáry propálil vše včetně gólmana Askarova. Navíc v 8. minutě přidal druhou branku po úniku litvínovský útočník Myšák.

Uběhly však jen další tři minuty a radovali se i Rusové, když si Zamula udělal prostor mezi kruhy a ranou mezi betony Dostála snížil. Na vyrovnání se pak dlouho nečekalo. Při vyloučení Kučeříka zamkli Rusové český tým prakticky po celé dvě minuty přesilové hry v obranném pásmu, několika velkým příležitostem Dostál a spol. odolali, ale vteřinu po skončení početní výhody se přece jen prosadil Podkolzin a uťal tak českou euforii.

Brankářka Mostu Eva Bezpalcová.
Andělé pokračují v maratonu zápasů. V pátek mají doma Hlohovec

I začátek druhé třetiny patřil výběru kouče Valerije Bragina, k převaze mu opět pomohla i přesilová hra a defenziva českého mužstva se měla co otáčet, aby neinkasovala. Pak se však probudil i útok domácích a dokonce gólově. V čase 25:31 se od mantinelu prodral Blümel a křižnou ranou překonal Askarova.

Vedení Čechům ale vydrželo jen 45 vteřin, když Zamula pronikl až před Dostála a prostřelil ho. Poté se hra výrazně uklidnila, Rusové sice drželi puk, kroužili kolem Dostála, ale bez výraznějších šancí. O poznání lépe si dvě a půl minuty před druhou pauzou vedl v přesilové hře pět na tři Jeník, který tak potřetí v utkání poslal Čechy o krok napřed. Stejnou početní výhodu měli domácí i o chvíli později, ale tentokrát ruská obrana odolala.

Na čtyři branky v prvních dvou třetinách potřebovali Češi jen sedmnáct střel, jejich soupeř vyslal o devět pokusů více. Bídná úspěšnost tak pro třetí třetinu stála místo v brankovišti Askarova.

Rusové se sice snažili v závěrečné části dotáhnout ztrátu a znovu vyrovnat, ale Dostál svou branku „zamknul“ a Češi tak mohou slavit první velký úspěch na turnaji. Sbornou tato kategorie porazila poprvé po dvou letech a pěti porážkách v řadě.

Česko – Rusko 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Kubíček (Teplý, Jeník), 8. Myšák, 26. Blümel (Pavel), 38. Jeník (Teplý, Šír) – 11. Zamula (Denisenko), 15. Podkolzin (Marchenko, Romanov), 27. Zamula (Voronkov, Alexandrov). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), Macfarlane (USA) – Obwegeser (Švýc.), Synek (Slov.). Vyloučení: 6:8, navíc Galenjuk (Rusko) 10 minut. Využití: 2:0. Diváci: 8693.

Česko: Dostál – Klikorka, Zábranský, Kučeřík, Kubíček, Haš, Dajčar – Pekař, Teplý, Jeník – Lauko, Pytlík, Šír – Čajka, Raška, Myšák – Pavel, Šik, Blümel. Trenéři: Varaďa, Eliáš a Krátoška.

Rusko: Askarov (41. Miftachov) – Žuravljov, A. Romanov, Zamula, Malyšev, Galeňuk, Pylenkov – Chovanov, Denisenko, Dorofejev – Voronkov, Sokolov, Alexandrov – Ivan Morozov, Marčenko, Podkolzin – Sorkin, Rtiščev, Grošev. Trenéři: Bragin, Bojkov, Chabibulin a Larionov.

Vánoční turnaj BK TJ Baník Most.
Badmintonisté Baníku Most se utkali ve Vánočním turnaji