„Bylo to o maličkostech, neměli jsme dobrý začátek. Ve druhé třetině jsme se už zvedli, ale nedali šance. Tu třetí už si domácí pohlídali. V dalších zápasech musíme přidat na důrazu,“ uvedl litvínovský trenér Vladimír Országh, podle kterého byli jeho svěřenci v úvodu zbytečně zaskočeni.

„Ukázalo se, že začalo play-off, hrálo se na krev. Dali jsme brzy gól a rozhodlo, že nám skvěle zachytal Mazanec, což je pro nás výborné. Udělali jsme první krok, ale musíme udělat tři. Zatím bych žádné závěry proto nedělal,“ zůstal v klidu při hodnocení 200. střetnutí v play-off kouč hradeckých vítězů Vladimír Růžička.

Litvínov pykal hned za první faul. Už v 3. minutě si Irving počínal neobratně a musel na trestnou lavici. Tam vydržel jen deset sekund. Jergl si vyměnil puk s Blainem a bombou z kruhu zavěsil pod břevno – 1:0.

„Tradiční zápas play-off, je to úplně jiná soutěž. Hrálo se nahoru dolů, v tempu. Litvínov jsme v posledních pěti zápasech porazili, věděli, co hrát a bylo nám jasné, že si musíme dát pozor hlavně na jejich nebezpečné brejky,“ uvedl hradecký útočník a autor vítězné trefy Aleš Jergl.

Trenér Hradce Králové Vladimír Růžička.
Trenér Vladimír Růžička: Litvínov? Tam jsem se všechno naučil

Litvínov následně zažehnal několik závaru a na konci třetiny mohl vyrovnat Hübl. Historicky nejproduktivnějšího hráče základní části ale Mazanec vychytal.

Mountfield se tlačil do zakončení, Godla ale odolával. Litvínov byl celý zápas střelecky aktivnější, ale vyrovnání se nedočkal. Velkou příležitost měl v 39. minutě Zdráhal, který neproměnil trestné střílení.

V poslední desetiminutovce se Litvínov nadechoval k závěrečnému náporu, jenže srazila ho chyba v rozehrávce, po které Kelly Klíma zvýšil na 2:0. Vzápětí mohl hosty dorazit Lev, ale trefil jen tyč. Pět minut před koncem se do sebe pustili Nedomlel s Pospíšilem. Tři minuty před závěrečnou sirénou zkusila Verva power-play, pak hrála dokonce v šesti proti čtyřem, ale na Mazance ani přes řadu šancí nevyzrála.

„Čeká nás druhý zápas, není se na co šetřit. První zápas jsme prohráli, bude to bolet, ale opět se začne od stavu 0:0 a někdo musí ty zápasy vyhrát tři,“ řekl slovenský expert na lavičce Vervy Országh.