"S myšlenkou takovou exhibici uspořádat přišel Josef Augusta," uvedl jeden z organizátorů Bedřich Ščerban v tiskové zprávě Českého svazu ledního hokeje, které se na pořádání akce podílí. "S Robertem Reichelem se shodli, že by bylo hezké připomenout památku Ivana Hlinky společným setkáním a exhibičním zápasem. V Jihlavě máme s pořádáním podobných zápasů zkušenosti, požádal mě, zda bych se toho neujal. Považuji tuto exhibici za tak výjimečnou a významnou, že jsem ani na okamžik neváhal," řekl Ščerban.

Tým olympijských vítězů povede Slavomír Lener, který v Naganu stál na střídačce s Hlinkou. Světové šampiony bude koučovat Josef Augusta, který byl v roce 1999 asistentem Hlinky a následně další dva roky mužstvo vedl jako hlavní trenér.

"Přemýšlel jsem o tom už delší dobu, navíc jsem zjistil, že stejně uvažují i Sláva Lener s Robertem Reichelem," uvedl Augusta. "Čtyřleté období, během kterého jsme získali olympijské zlato a tři tituly mistrů světa, už těžko překonáme. Bude dobré si ho - stejně jako památku Ivana Hlinky - připomenout," dodal Augusta.

Součástí Zlatého utkání bude i doprovodný program s autogramiádou v parku u zimního stadionu. "Je dobře, že se sejdeme. Bavili jsme se o tom v Praze při srazu k patnáctiletému výročí Nagana a bylo nám jasné, že bude složité zápas uspořádat, dát všechny dohromady. Každý žijeme jinde, někteří za mořem. Možná se takto na ledě sejdeme vůbec naposledy," uvedl Robert Reichel.

Legendární hráč a trenér Hlinka zemřel 16. srpna 2004 po autonehodě u Karlových Varů.