„Maxík" je v Litvínově tak populární, že se dokonce dostal i na trička, která byla součástí edice suvenýrů k filmu Cheza je jen jedna. „Je to dobré, chutné, čerstvé!" říkal o milované pochutině pan Macháček, stánkař, který disponoval originální recepturou. U jeho stánku se vždy vinuly dlouhé fronty, jenže zákeřná nemoc ho postavila do ofsajdu.

Co si dáte dobrého?
V Litvínově je na hokeji opravdu velmi široký výběr občerstvení. Stánkaři nabízí k snědku téměř vše, na co si vzpomenete. Děti můžete potěšit trdlem (80 - 100 korun) nebo popcornem (25 - 70 korun), dospěláci si pochutnají především na klobásách (80 - 120 podle velikosti), haluškách (porce 100 korun), bramboráku (50 korun), masu v housce (100 korun), špízu (150 korun) nebo mini cheesburgeru (75 korun). Točí se Radegast za 45 korun a Gambrinus desítka za 40 korun.

I bez „maxíka" měl poté Litvínov jednu z nejlepších nabídek občerstvení v rámci extraligových stadionů, klobásový král ale fanouškům chyběl. „Jezdím jednou za čas z Ústí, ‚maxíka´ jsem si vždy dával rád. Mám radost, že se po čase zase vrátil," potvrzuje pan Michal. Obrovskou klobásu v rozříznuté bagetě teď do sebe souká kousek vedle sochy Ivana Hlinky. Možná i „Šéf", jak se legendě Litvínova přezdívalo, by si ji s chutí dal; není tajemstvím, že „maxík" je oblíbený i u hokejistů.

Jeho návrat obstarala společnost Beer'n'Burger, která na litvínovském zimáku provozuje restauraci. „My věděli, že ‚maxík´ byl tady na hokeji hodně populární. Proto jsme se rozhodli, že ho vrátíme na scénu," líčí comeback jedničky v občerstvení slečna Renata, která obsluhuje zákazníky ve stánku sídlícím hned u vchodu do hlediště. „Je to skvělé strategické místo. Zatím se rozjíždíme, máme i mini burgery a další sortiment, diváci mají z čeho vybírat. Ale nejvíc frčí právě ‚maxík´," dodává.

Ivan Hlinka
Kvíz: Kolik poznáte slavných hráčů hokejového Litvínova?

O kousek dál se o „maxíka" dělí táta se synem. „My jsme z Německa, ale máme to do Litvínova kousek. Tohle je nejlepší věc, kterou si tu můžete dát," pomlaskává a představuje se jako Marcel.

V čem je nový „maxík" jiný než ten předchozí? „V tom původním byla zelenina, v novém není. Asi byl lepší ten se zeleninou," soudí Lukáš z Teplic. Marek z Ústí ale nesouhlasí. „Nová maxi klobása je výtečná. Můžete si na ní dát, co máte rádi, třeba hořčici, kečup, křen, smaženou cibulku. Volba je jen na vás, navíc si toho můžete naložit, kolik chcete."

Recenze „maxíka" v podání reportéra Deníku Františka Bílka: 

Zdroj: Deník/František Bílek

Spousta fanoušků před konzumací „maxíka" neobědvá, tak sytý je. „Ta klobása váží 300 gramů," má přehled slečna Renata. „Já ji do sebe cpu tak 15 - 20 minut. Raději před zápasem, kdy mám klid. Pak už jsou velké fronty," dává k dobrému svou zkušenost Marek.

A čím je nejlepší maxi klobásu zapít? „Určitě pivem!" shodují se všichni respondenti unisono.