Před rokem pomáhal hokejistům Litvínova zachránit extraligu v play out, letos by si mohl v dresu Vervy zahrát ve vyřazovacích bojích o titul. Jiří Šlégr chystá v 41 letech další comeback! Bývalý bek a nyní poslanec je připraven odložit oblek s kravatou a v případě nutnosti naskočit na led.

Krušnohorci před vypršením přestupního termínu doplnili legendu, která se s týmem připravuje, na soupisku. Prý pro jistotu. „Není to vrabec v hrsti, je to spíš holub na střeše," glosoval Robert Kysela, výkonný ředitel.

Kdo přišel s tím, že Šlégra zařadíte do extraligového kádru?

Přišel s tím sám Jirka. V loňské sezoně dohrával v podobném gardu a byl platným hráčem. Po sezoně se dal zdravotně dohromady a vyjádřil se, že by chtěl s týmem potrénovat. Tak nastoupil do přípravy, ale po druhém nebo třetím tréninku si natáhl mezižeberní sval, takže toho zatím moc nenatrénoval. Je to pojistka pro případ, že by měl některý z hráčů špatnou výkonnost nebo přišlo zranění.

Jaká je podle vás pravděpodobnost, že Šlégr letos nastoupí do vyřazovacích bojů?

Nikde není napsáno, že Jirka nastoupí, ale také není nikde napsáno, že nenastoupí. Zatím je nad tím otazník. Já ho obdivuji, že do toho vůbec jde a dokáže se připravit. Vím, jak hokej po třicítce bolí a Jirkovi je už přes čtyřicet.

Mohl by Šlégr zkusit odehrát zápas ještě před startem play off, aby zjistil, jak na tom je?

Zatím na to není připravený. Není to o tom, že by si chtěl něco zkusit. Mužstvo funguje jako živý organismus a zasahovat do něj se musí citlivě. Zatím se nic neplánuje, uvidíme, jak se to bude vyvíjet.

Ústí vám prodloužilo hostování útočníka Hanzla. Podařilo se vám získat ještě další hráče?

Z Ústí jsme získali na střídavý start útočníka Adama Lapšanského a obránce Filipa Pavlíka. Ještě jsme chtěli Václava Meidla, ale nedohodli jsme se. Pro nás je to spíš pojistka, než že bychom získali posily. Ústí naopak může jít pomoct brankář Pavel Francouz a Matěj Stříteský.

K výraznému posilování jste tedy nesáhli. Nechtěli jste zasahovat do fungujícího týmu?

Mužstvo dlouhodobě ukazuje, že má vysokou a hlavně vyrovnanou výkonnost. Nevyhráváme jen doma, ale jsme schopní přivést body i zvenku, což je důležitá věc. Mužstvo je organismus, který nějakým způsobem funguje a sedá si. Vznikají vnitřní vazby, které se utváří v průběhu celé sezony a zasahovat do toho před play off, pokud to funguje, by bylo nešťastné.

Jak jsou na tom zranění útočníci Hanzl a Trávníček?

Robin Hanzl se doléčil, už je v rekonvalescenci a měl by začít na ledě. Po reprezentační přestávce by mohl být připravený do zápasu. U Robina jsme zvolili jinou strategii než u Jirky, protože potřebujeme, aby se co nejrychleji vrátil. Myslím, že Michal Trávníček by také mohl po přestávce začít hrát. Ale bude záležet na pocitech kluků.

Na funkci generálního manažera rezignoval na konci ledna Hojer. Jak se s tím klub vypořádá?

Jeho odchod byl dlouhodobě plánovaný. Myslím si, že se s tím nějakým způsobem popereme a zatím není žádný palčivý problém, aby se se hledal další člověk do vedení klubu. To by bylo zbytečné.

Vy neuvažujete o posunu na post generálního manažera?

To je zavádějící otázka. Já se chci posunout v tabulce extraligy, to mi stačí (úsměv).

Nestojí o tuhle funkci Šlégr?

Jirka je momentálně poslanec ve sněmovně a co vím, tak ještě rok a půl tam bude.