V něm se svěřenci Václava Varadi utkají s Kanadou. Pokud však Němci porazí Rusko, nebo naopak nezískají ani bod, budou mít Češi jistotu ještě před duelem. Jinak potřebují získat bodovat.

Nutno však říct, že domácímu výběru nebylo přáno už před zápasem, do něhož kvůli zdravotním důvodům nemohli nastoupit brankář Lukáš Dostál a útočník Jan Šír. „Trošku se nám to zkomplikovalo,“ přiznal asistent trenéra Aleš Krátoška.

Bližší informaci a charakter problémů sdělit odmítl. „Šance, že v dalších utkáních nastoupí ale je,“ uvedl Krátoška.

Litvínov schytal na Spartě debakl.
FOTO: Sparta si doma Litvínov vychutnala osmi góly

Proti Američanům se tak do branky postavil Lukáš Pařík, do pole bylo připraveno šest obránců a jedenáct útočníků. Stále tak zůstává jedno volné místo na soupisce, které chtějí trenéři zaplnit dnes před bitvou proti Kanadě. Rozhodovat bude zdravotní stav hráčů.

Samotný zápas Češi stejně jako v sobotu s Německem nerozehráli dobře. Už ve čtvrté minutě skóroval v přesilové hře Pinta. „Je to těžké, tady je metr nastavený hodně přísně, takže musíme hrát šikovněji hokejkami, nefaulovat, a naopak si dobrým pohybem vypracovat přesilovky,“ řekl kapitán Libor Zábranský, který v desáté minutě srovnal.

„Dostal jsem výbornou nahrávku od Karla Klikorky a pak už to bylo jen o tom netrefit prvního hráče. Kluci stáli výborně před bránou a padlo to tam,“ uvedl Zábranský, který podruhé skóroval v 19. minutě v přesilové hře pět na tři.

Američané však na začátku druhé části góly Kaliyeva a Druryho stav otočili. Češi nakonec dokázali srovnat, byť Kubíčovu trefu neuznal ani nadvakrát videorozhodčí. Náladu si však spravili v následující přesilové hře, kdy puk za čáru dotlačil Čajka.

Další šance už zůstaly nevyužity a rozhodnout tak muselo prodloužení. To ukončil v 64. minutě Cole Caufield.

USA – ČESKO 4:3 (1:2, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Pinto (Robertson, Wahlstrom), 22. Kaliyev (Zegras), 27. Drury (Zegras, Kaliyev), 64. Caufield (Turcotte) – 10. Zábranský (Klikorka), 19. Zábranský (Plášek ml., Teplý), 49. Čajka (Kubíček). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Vikman (Fin.) – Nordlander (Švéd.), Obwegeser (Švýc.). Vyloučení: 6:7. Využití: 1:2. Diváci: 6893 (vyprodáno).

USA: Knight – M. Samuelsson, Harris, Miller, Stastney, Jones, Emberson, York – Robertson, Pinto, Wahlstrom – Zegras, Drury, Kaliyev – Beecher, Turcotte, Caufield – Pivonka, Brink, Hall – Ford. Trenér: Sandelin.

Česko: Pařík – Klikorka, Zábranský, Kučeřík, Kubíček, Dajčar, Haš – Plášek ml., Pytlík, Jeník – Blümel, Čajka, Teplý – Myšák, Pavel, Raška – Pekař, Šik. Trenéři: Varaďa, Eliáš a Krátoška.